Hundested i Nordsjælland

Denne måneds billeder, fra naturfotografen, er hovedsaglig fra Hundested. Byen ligger mellem hav og fjord – og det siges, at her findes en af de bedste badestrande i Danmark. Jeg har ladet mig fortælle, at hvert år er havnen målet for mindst 250 fragtskibe og ikke mindre end 6000 gæstesejlere, så ja, havnen er noget større end havnen i Tejn.

Familien
For mig er Hundested også noget særligt. Min mor, Enid, blev født i byen i 1924. Desværre blev hun bare 41 år. Men jeg kender Hundested, og også kirken i Lynæs, hvor min morfar blev begravet. Jeg var bare 15 år, da jeg tilbragte en uge i telt i Lynæs, hvor jeg brugte tiden til at banke rust, grunde og male indhegningen omkring min morfars gravsted. I dag er der intet tilbage. Tiden går – og vi går med.

Joel Andersen
Nå, tilbage til maj måneds billeder fra Joel Andersen, for de er ikke helt som det “plejer” – hvis man da ellers kan anvende dette udtryk, for naturfotografen beskæftiger sig med meget andet end nærbilleder af insekter.

En flot dag
Joel Andersen skriver i sin mail til mig: “En flot dag i april var vi en tur ude ved Spodsbjerg Fyr, Hundested.

Den dag var der en fin pålandsvind ved skrænterne og det trak disse drageflyvere til.

Det kunne jeg ikke stå for og snuppede nogle billeder af dem.

Knud Rasmussen
Det er en mindevarde for Grønlandsfarer Knud Rasmussen og Spodsbjerg Fyr man ser på det tredie billede af drageflyverne.”

Drageflyvning
Min erfaring med drageflyvning kan vel skrives bag på et 5-øres frimærke, så jeg har endnu engang måtte indhente lidt oplysninger på internettet.

Som vi kan se, så sidder piloten ophængt i noget seletøj under dragen, dog er det ikke helt ligegyldigt, hvor dette er fastgjort, idet dette er fastgjort til dragens tyngdepunkt. Denne form for drageflyvning startede i slutningen 40’erne, men blev først patenteret i 1951 som en sammenklappelig glider. I 60’erne tog det fart med anvendelse af dragen, da vandskiløbere så den som et hjælpemiddel i udviklingen af deres sport. Først herefter fandt man ud af, at hvis man anvendte den som flyver, med afsæt fra bakker, var man inde på det optimale af denne form for sport – efterhånden som dragerne blev mere og mere manøvredygtige.

Bornholmer, jyde eller færing
Hvis mine læsere skulle komme i nærheden af Hundested, så kan jeg varmt anbefale et besøg i Knud Rasmussens hus. Jeg har været der flere gange, selv om det nok er en hel del år siden sidst. Efterhånden føler jeg mig mere som jyde end sjællænder – og det er der vel ikke noget at sige til?

Bornholmer bliver jeg aldrig, her skal der mange flere håndfaste argumenter til at opfylde dette. For det første skal man være født på Bornholm, og herefter skal man kunne dokumentere mindst fem bornholmske generationer tilbage i tiden. Så er det langt nemmere at blive færing. En færing er bare en dansk statsborger, der er bosiddende på Færøerne. Hvor svært kan det være?

Den tørre jord
Det næste billede er en ren perle, for, hvordan maj måned 2018 var med sit manglende nedbør.

Joel Andersen beskriver selv sit billede sådan: “Den 5. maj var det også tørt ude på Arrenæs til forårs harvningen.”

Hjemme i Kregme
De sidste to billeder er fra haven i Kregme, eller nærmere betegnet, fra æbletræet.

Her er der tale om en humlebi, der letter efter endt arbejde – for at bruge naturfotografens egne ord.

Vi kender alle den skrøne om humlebien, som, ifølge fysikens love, ikke kan flyve.

Men nu er det således, at humlebien ikke kender fysikens love, så den flyver bare videre.

Klik på billederne, og du får dem at se i en helt anden størrelse!

Foto: Joel Andersen ©: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *