Om at lære et håndværk

Da jeg gik ud af skolen i 1960, fik jeg i første omgang et job som arbejdsdreng ved Sino stålrør i Glostrup.

Efter et par uger knaldede jeg hovedet op i en brandslukker, og kom hurtigt på Glostrup Hospital, for at få syet såret sammen i hovedet. Lægen spurgte mig, hvordan jeg var kommet til skade, – og ikke mindst, hvad jeg arbejdede med. Hans svar kom prompte, “Du skal sgu da ikke være arbejdsdreng, kan du se at komme ud og få dig en læreplads”.

Okay, jeg havde da også kun planlagt nogle måneder på denne måde, for at tjene lidt penge til min cykelsport, men lægens ord fik mig til at reagere lidt hurtigere.

Avisannoncen
Da jeg kom hjem med hovedforbinding, så mine forældre forskrækket på mig, men blev lidt roligere, da jeg fortalte, at jeg havde sagt mit job op for at finde en læreplads som typografisk trykker.

Efter jeg havde reageret på en annonce om trykkerlærlinge, blev jeg henvist til et Bogtrykkeri i Vestergade i det indre København. Vi var fire drenge, som var blevet henvist til Bogtrykkeriet, så der var kamp om lærepladsen. Jeg var så heldig at få den læreplads, og jeg husker stadig brevet fra min kommende læremester – et brev jeg betragtede, som jeg havde vundet i et lotteri. En læreplads – jeg var en meget heldig dreng 🙂

En anden sag i dag
Et af de meget aktuelle spørgsmål, som vor presse beskæftiger sig med i dag, er, at der er en meget omfattende mangel på arbejdskraft i mange faggrupper. Ingen gider være håndværker i dag – så er det sagt!

Bare i København er der for første gang i ti år mangel på elektrikere, sygeplejersker, it-eksperter, skolelærere, maskiningeniører og sosu-assistenter. Og for det ikke skal være løgn, så er der yderligere 142 jobkategorier, hvor er der mangel.

Vi kan ikke alle være akademikere, samfundet må have håndværkere m.v. – jeg hørte engang et argument for ikke at søge en læreplads, et argument, der fik mig til at ryste kraftigt på hovedet “Vi har jo polakkerne til at klare den sag” – den er ikke bare langt ude, for det er en helt forskruet tankegang vor unge har i dag – hvad det angår!

©: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *