En fynbo på teknisk samling

Bornholms Tekniske Samling åbnede den 1. maj, og jeg, med min makker, Karen, fra Vestermarie, har derfor allerede haft nogle kustodevagter på Østre Borregård ved Allinge.

Forleden havde vi besøg af et lidt ældre ægtepar, noget yngre end jeg, fra Ringe på Fyn.

Manden var tidligere pilot på det lille sportsfly, Cessna, men han og konen vidste også en hel del om traktorer, så det fik vi en hel del snak om – lige indtil vi kom hen til det pensionerede Saab Draken F35, hvor vi nu kan vise flyet med katapultsæde.

Jeg fortalte om et to-sædet fly af samme type, som måtte nødlande efter et flok måger havde forvillet sig ind i indsugningen. Historien har jeg fået bekræftet af svenskere, som har arbejdet på Saab-fabrikken.

Morian
Herefter kom vi ind på de mindre sportsfly, som vor gæst havde en stor erfaring med. Den eneste gang jeg selv havde fløjet med et sportsfly, var engang i 50’erne, da jeg fløj med Morian Hansen i en KZ VII fra Skovlunde ud over Øresund.

Den gamle KZ VII blev første gang produceret i 1946, hvor der i alt blev bygget 56 af slagsen – og nogle stykker af dem kom til flyvepladsen i Skovlunde. Nu var det ikke så meget flyet, som fik den tidligere pilot til at hæve øjebrynene, med derimod navnet Morian Hansen – for ham havde han hørt en del om.

Jeg kunne så fortælle en del om manden, der nok må betegnes som “en vild person”, og turen ud over Øresund bekræftede da også, at der var noget om snakken. Morian lod som om han sov, hvorefter flyet pludselig kom i spin ned mod vandet. Heldigvis rettede Morian flyet op, inden det gik helt galt – men en oplevelse var det helt bestemt for en dreng på omkring de 10 år.

Det var helt sikkert, at vor gæst fra Ringe, godt ville have været med på den flyvetur.

©: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *