En anden side af Tejn

Tejn – eller Tejn fiskerleje, som det oprindelig hedder, er ikke en by i traditionel forstand.

Havnen var i sin storhedstid Bornholms næststørste fiskerihavn, hvor det ene røgeri efter det andet skød op i byen. I dag er meget af denne velstand synet hen og forfaldet.

“Baggården”
Jeg kan vel dårlig tillade mig at kalde denne del af Tejn for baggården, men på mig virker denne side som noget af det tidligere Tejn, der helt bestemt har set bedre dage.

Flere af husene er små drømmehuse, hvor man om sommeren kan opleve en hyggestemning ved havebordene i de små forhaver. Men man ser desværre også den direkte modsætning ved blot at vende hovedet 90 grader.

 

 

Mange huse – og deres haver, trænger til en kærlig hånd, hvilket man ikke skal være håndværker for at kunne se.

Naturligvis har denne bydel også sin helt specielle charme, en charme og historie jeg før har har fornemmet – og som jeg nu kunne zoome ind på gennem mit kameras objektiv.

Men jeg håber også på, at beboerne, meget snart, gør deres til at restaurere deres huse og haver, for eller går det hele til – og det vil være synd.

“Færøsk stil”
Nogle af husene har lidt af en færøsk stil, hvor kælderen delvis står på jorden/klippen, og jeg må da også indrømme, at dette er med til, at jeg er faldet for dette hjørne af Tejn – for, indrømmet,  jeg savner Færøerne en del. Færøerne ligger meget smukt i Nordatlanten. I mine yngre dage boede jeg i Tórshavn i 4½ år, et tidsrum, jeg tænker tilbage på med glæde.

De glade dage på havnen
Dengang fiskeriet var på sit højeste, var der omkring 3 til fire Taxaselskaber alene i Tejn, for fiskerne blev kørt fra havnen til hjemmet i Taxa (har jeg ladet mig fortælle). Der var mange flere butikker i Tejn, hvor vi i dag kun har DagliBrugsen ved havnen.

Der går også historier om, at nogle fiskere lejede et fly for at tage til Rådhuspladsen i København – bare for at spise en pølse ved pølsevognen. Det fortæller en del om, hvor mange penge der dengang var mellem hænderne på de gode fiskere. I dag er Østersøen nærmest tømt for fisk. Alt har sin pris.

Klik på billederne, og du får dem at se i en helt anden størrelse!

©: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *