Hvem har ansvaret?

Af og til kan jeg godt bliver overrasket over, hvad jeg sætter i gang – utilsigtet. Jeg har før skrevet om olietønder på og ved havnen, hvor jeg ikke var helt tilfreds med det “system”, jeg kom ud for på min  vandreture i havneområdet.

Private virksomheder
Jeg har da så fået konstateret, at kommunen har givet tilladelse til den form for anbringelse en virksomhed udfører med deres fyldte og tomme tønder – bag deres bygning ved havnen. Okay, så er vor kommune også medansvarlig, hvis der sker noget med den aftale.

Havnen
Så er der havnen. Her har flere gange stillet spørgsmålstegn med de fyldte tønder, der står uden opsyn ikke langt fra kajkanten. Det er lige her, jeg får nogle farlige billeder inde i hovedet, når jeg tænker på, hvad der i værste fald kan ske. Men hvem har så ansvaret for dette?

Jeg har rettet dette spørgsmål til både Bornholms Regionskommune (BRK) og Miljøstyrelsen (MST), og her er lige her, at der kommer nogle modstridende svar.

Tilsynsmyndighed
Direkte adspurgt svarede BRK – “Mht. til beholder med kemikalier, så er det som tidligere skrevet reguleret og kontrolleret af Miljøstyrelsen. I daglig tale kaldet kemikaliekontrollen. Hvis der er tale om affald, er det kommunens tilsyn.”

Så var den ged barberet – ansvaret var klarlagt. Troede jeg.

Kort efter fik jeg svar fra MST, og nu var det en helt anden sludder, med det svar jeg fik i min mailboks: “Jeg har haft dit spørgsmål forbi vores fagkontor, som svarer: Hvis der henstår olie-og kemikalietromler med indhold på havnen meget tæt på molekanten, er det kommunen, der som tilsynsmyndighed afgør, om det er et ulovligt forhold eller ej. Enten tilhører tromlerne en virksomhed, der har en miljøgodkendelse, eller også er det en såkaldt §42-sag (forurening fra andre virksomheder, end dem der skal have en miljøgodkendelse).

Hvis det er et ulovligt forhold, skal kommunen foranledige det ulovlige lovliggjort, med mindre forholdet har underordnet betydning. (§68 i MBL).

Det hører ikke under Miljøstyrelsens kemikalieinspektion.”

Nu var jeg forvirret – selvfølgelig på et højere plan, for ingen af myndighederne havde tilsyneladende styr på, hvem der har tilsynsmyndigheden/ansvaret!

Møde med Teknik og miljø
Herefter fik jeg et møde med Teknik og miljø på det gamle rådhus i Tejn. Jeg aftalte med min kontakt, at han undersøgte sagen, for derefter at vende tilbage med et svar til mig, for jeg slap ikke sagen før jeg fik et tilfredsstillende svar.

I går fik jeg så en ny mail fra Teknik og miljø: “Hej Erik! Jeg har i dag været i kontakt med MST, jf. nedestående. Jeg havde håbet på at han mundtligt kunne afklare sagen for os, men det kunne han ikke. I stedet vil han gerne have at jeg foretager en konkret anmeldelse, og så vil MST tage stilling til sagen og se på om det er MST eller kommunen der er tilsynsmyndighed.

Jeg vil i den forbindelse gerne have tilsendt de fotos du måtte have, så jeg kan vælge et relevant billede.”

Jeg er i den grad forvirret, med også en del rystet over, at vore myndigheder ikke har styr på, hvem der har tilsynsmyndigheden/ansvaret. Jeg vender selvfølgelig tilbage, når/hvis der findes en løsning på mit spørgsmål – men jeg begynder at tvivle på, at det vil lykkes.

©: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

2 kommentarer til Hvem har ansvaret?

  1. John Grønbæk Jakobsen skriver:

    Så “ramte”du bureukratiet…

  2. Erik Krog skriver:

    Sludder John, denne sag har kun taget et halvt år – endnu 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *