Skrider tiden?

Af og til må jeg gnide mine øjne, når jeg ser lidt reklamer på TV – for jeg får det simpelt hen ikke til at passe.

“Din travle hverdag”
Jeg ser en træt kvinde fylde en vaskemaskine, sætte den i gang, hvorefter hun sætter sig ned på gulvet – helt udkørt. Så er det man hører og ser en reklame om et ferietilbud til syden. Den næste der tonede frem på skærmen, var en reklame om dagligvare indkøb, som kan klares over nettet – så man sparede sin dyrebare fritid!?!

Efterkrigstiden
Nu er jeg en årgang 1944, altså et barn af krigen. Da jeg gik i lære som typograf i 1960, havde vi en arbejdeuge på 45 timer, hvor vi også arbejdede om lørdagen. Min skoletid indbefattede ligeledes lørdags undervisning.

I den tid var bilen slet ikke en hvermandseje. Hvis vi ikke anvendte apostelens heste, cyklede vi til købmanden.  Supermarkederne var i deres begynderdage dengang, ellers var der købmanden ved sin disk, hvor man blev betjent at købmanden og dennes kone (og måske en lærling). Der var ikke noget der hed stregkode på varerne, men derimod blev hele regnskabet skrevet op på indpaknings papiret – og regnet sammen vare for vare med blyant. Det tog sin tid. Og så var der vaskedagene dengang, den trak tænder ud for husmoderen – det var en helt anden sag end bare at fylde en vaskemaskine, komme sæbe og tænde for maskinen – og se træt ud.

Posthuset var en oplevelse – og især når vi kom til omkring den 1. i måneder. Der var lange køer foran indbetalings lugerne, og vi havde alle en stribe girokort, der skulle betales – selv skatten og sygekassen blev dengang betalt over posthuset.

Det der med elektriske køkkenredskaber var der næsten ingen af, og et TV-apparat kostede en månedsløn – til et program – der havde meget lidt sendetid. Og jeg kunne blive ved i den genre.

I dag
I dag er der en arbejdstid på 37 timer om ugen. Langt de fleste har en til to biler, masser af elektriske køkkenredskaber, og regningerne betales over betalingsservice gennem bankerne. Og igen, jeg kan blive ved med at nævne alt det der er blevet lettere – og som sparer tid!!!!!!

Den teknologiske tidsalder
Næh – der der stjæler tiden i dagens samfund, er, – og nu kommer det, det er de opfindelser, som skulle gøre alt nemmere og letter for os alle – computeren, og navnlig mobiltelefonen.

Prøv at regne sammen, hvor meget tid du bruger om dagen på disse to ting, og du vil få et chok. Det næste du så skal gøre er, at gange det med 365 dage. Kunne du ikke anvende al den tid til noget mere fornuftigt?

©: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *