Valg og minder fra Færøerne

Vi har lige været en tur i Rønne, og på hele vejen kunne vi se skoven af valgplakater i anledning af det forestående kommunevalg. I den anledning kommer jeg til at tænke på en meget farverig, nu afdød, politiker fra Færøerne.

Kjartan Mohr
Mandens navn var Kjartan Mohr. Han blev født i 1899 og døde i 1979. I 1936 etablerede han sit eget skibsværft i hjembyen Tórshavn. Værftet fik navnet Tórshavnar skipsmiðju. Han blev medlem af kommunalbestyrelsen i Tórshavn fra 1949 til 64 og igen 1969 til 76, valgt for Framburðsfelagið, der i midten af 1950-erne brød med Fólkaflokkurin. Kjartan Mohr blev valgt til Lagtinget fra 1954 til 78, først som partiløs, men fra 1958 valgt for Framburðsflokkurin.

Nå, men tilbage til den farverige politiker – for det var han. Da der engang var valg til Lagtinget, gav Kjartan Mohr “en snaps” (en snaps på færøsk er det samme som en dram) til alle, som stemte på ham. To mand fra Velbastaður tropped op på privaten hos politikeren, for at få deres belønning.

“Har I stemt på mig?” spurgte Kjartan lidt mistænktsom de to mænd, som han kun kendte som et par drukmåse, “Ja” kom svaret lidt for hurtigt. På samme tidspunkt kom valgresultatet fra bygden Velbastaður, og da det sørgelige resultat for partiet Framburðsflokkurin var nul stemmer, røg proppen igen på flasken.

Der skete en hel del mere i omtalte begivenhed, men det bliver nok for meget at gengive – og læseren vil nok også have lidt svært ved at tro på rigtigheden.

Kjartan Mohr elskede også at svælge sig i fremmedord. Engang bød han en udenlandsk politiker velkommen til det færøske kontinent – joh, den fik sgu ikke for lidt når Kjartan havde ordet 🙂

Kong Frederik IX
Jeg har selv oplevet vor gamle Konge komme til Færøerne. Kong Frederik IX gik hele vejen fra havnen op ad Áarvegur og videre ad Tinghúsvegur – og hvem andre end Kjartan Mohr gik ved Kongens side. Og ikke nok med det, Kjartan havde sin højre arm godt placeret omkring Kongens skuldre, som om de var to gamle druk kammerater. Som skrevet, Kjartan Mohr var en meget farverig politiker.

Hæder  
I 1947 blev Kjartan Mohr tildelt Håkon VII’s Frihedskors for fremragende fortjeneste af Norges sag under den Anden Verdenskrig.

©: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

2 kommentarer til Valg og minder fra Færøerne

  1. Per skriver:

    Hyggelig historie – det er originalerne der sætter livet i perspektiv!

  2. Erik Krog skriver:

    Ja Per, og der kunne skrives bøger om denne mand i den henseende

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *