Den røde fluesvamp

Denne gang har naturfotografen, Joel Andersen, kastet sig over den flotte røde fluesvamp, og i sådan en grad, at det er en lang fortælling i billeder.

Giftig
Mange svampe er spiselige, og hertil hører den røde fluesvamp bestemt ikke til, da den er meget giftig. Symptomerne på forgiftning går fra svimmelhed til kvalme og opkast. Man bliver også påvirket på samme måde, som hvis man er fuld.

Der er ret store chancer for, at det vil ende tragisk ved indtagelse af svampen – derfor, kan det kun frarådes – på det kraftigste – at spise en rød fluesvamp!

Grøn og hvid fluesvamp
Jeg nævner kun disse to svampe, for, at de for ganske kort tid siden blev årsag til to børns død. Deres forældre havde været på svampejagt, og her er der tale om det klassiske eksempel på, at det slet ikke er nok, at tro noget om en svamp – man skal vide det! Længere er den faktisk ikke!

Den røde fluesvamp
Fluesvampe er helt almindelig i de danske skove, og man skal ikke ret langt ind i en skov, før man støder på dem.

Selve hatten bliver et sted mellem 5 til 15 cm, så der kan der være en stor forskel i størrelsen.

Hattens røde farve går til tider lidt over i det orange, hvor det hvide skæl er ret kendetegnende for fluesvampen. Prøv at følge udviklingen på billederne. Fra, at hatten er kuglerund, ser vi nu på det tredje billede, at hatten flader en hel del ud.

Lamellerne ses som hvide, på samme måde som stokken, der forneden starter som en knold, der er dækket med hvide skæl, der sidder i flere “bælter”.

Når man sætter sig rigtig ind i den røde fluesvamp, skulle det næsten være umuligt, at forveksle den med en anden svamp. Derfor er det meget vigtigt, at man kender denne giftigt svamp, når man tager i skoven på svampejagt!

Og hvor kan vi så møde den røde fluesvamp? Joh, hvis vi ser efter den under gran- og birketræer, er der en ret stor chance for at finde den der, hvor chancer under et bøgetræ er ret små.

Giftstoffet
Den røde fluesvamp indeholder ibotensyre, der er en aminosyre, samt muscimol, der er den psykoaktive forbindelse, som er ansvarlig for virkningerne af Amanita muscaria-forgiftning. Begge giftstoffer et dog i små mængder, men nok til at være dødelige over nogle dage.

En flot billedserie
Joel Andersens egen forklaring til billederne er følgende: Billederne, som du får denne gang, er høstet i egen have. Der er masser af underholdning i den. Jeg har fulgt en rød fluesvamp i græsplænen i et spænd fra 2. til 18. oktober. En ret smuk måde at gå i forfald på, syntes jeg.

Jeg kan kun give Joel Andersen ret i denne betragtning 🙂

En flue
Jeg er ikke helt klar over, om det er på grund af, at blive i betegnelsen “flue”, at naturfotografens sidste billede er af en flue, men uanset hvilke motiver han måtte have, så har det ingen indflydelse på billedet – et billede, der kom i kassen, da fluen var på besøg i en troldhassel i haven i Kregme.


Klik på billederne, og du får dem at se i en helt anden størrelse!

Foto: Joel Andersen, ©: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *