Tilflytter eller tilbageflytter?

Det er efterhånden en kendt sag, at jeg ikke kan fordrage betegnelsen “førder”, der  egentlig bare er det bornholmske ord for “tilflytter” – for ovre på den anden side af vandet, bruger vi ikke den slags ord om bornholmere, lollændere, fynboer og så videre, der f.eks. er flyttet til Jylland eller Sjælland! Heller ikke på Færøerne bruger man den slags betegnelser!

Slægtsforskning
Nå, men tilbage til indlæggets overskrift, for her i familien har vi i mange år arbejdet i slægtsforskning, så vi i dag har over 11.000 personer registreret – i alle mulige retninger. Og nu kommer så det spændende! Vi har også registreret bornholmske slægtninge, hvor der bl.a. også er en præst fra Svaneke imellem – og vi taler om slægtninge helt tilbage i 17- og 1800-tallet.

Nu er det ikke fordi, jeg higer efter at blive opfattet som bornholmer, at jeg skriver dette indlæg – slet ikke – men ene og alene fordi, jeg ikke kan fordrage ordet “førder”! Men … man er førder på Bornholm, hvis man ikke kan dokumentere et bornholmsk slægtskab i mindst tre generationer bagud (har jeg ladet mig fortælle), men for mit vedkommende, er der altså tale om en hel del mere i den genre!

Derfor trænger nu det helt store 100.000-kroners spørgsmål sig på, – er vi tilflyttere eller bare “tilbageflyttere” – hvad det, i så fald, kan hedde på bornholmsk? Det kan vel også være lidt ligegyldigt, for den forklaring æder bornholmerne nok alligevel ikke 😉

Går det for stærkt?

©: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

2 kommentarer til Tilflytter eller tilbageflytter?

  1. John Grønbæk Jakobsen skriver:

    Hø-Gamle Jas!!!

  2. Erik Krog skriver:

    😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *