Det er jo lorten, der sætter maden på bordet

Så blev det tid til billederne fra naturfotografen, Joel Andersen, for det sker jo hver måned, og september er heller ingen undtagelse.

Joel Andersen skriver, som indledning i sin mail til mig, at september er svampetid, “og det gælder specielt for i år, det vrimler ihvertfald med dem i skovene her omkring i det Nordsjællandske”.

Og når han starter sin billedserie med den gule bævresvamp og koralsvampe, så må der nok være noget om snakken.

Den gule bævresvamp
Denne svamp regnes ikke for at være spiselig, og smager nærmest som vådt mel.

Svampens konsistensen kan gå fra det mere slimede geleagtige, over til det meget vandede geleagtige. Ikke lige den konsistens der appellerer til at spise den.

Svampens størrelse og kraftige gule farve, og ikke mindst den foldede struktur og voksestedet (vokser på løvtræ) kan det være mere end svært, at forveksle den med andre svampe. Den gule bævresvamp er helt almindelig i Danmark.

Kæmpe støvbold
En anden svamp (som kan spises) er en kæmpe støvbold. Og hvorfor nævner jeg lige den? Joh, min nabo, Benny, kom en dag ind med en af slagsen, da han havde hele to i haven – og det var for meget med to på middagsbordet, da han er enlig. Mit kendskab til spiselige svampe er ikke det bedste, så jeg var lidt i tvivl, om min gode nabo ville af med mig – men det forsikrede Benny mig om, at dette ingenlunde var tilfældet. Jeg var ikke helt sikker i den sag.

Benny fortalte, at jeg skulle skære svampen i store skiver og stege den i smør. Efterfølgende skulle jeg hælde fløde ovenpå. Lade de hele småsimre i nogle minutter, hvorefter retten var klar til at spise.

Og manden havde ret, så det er ikke sidste gang vi prøver det. Det gode ved en kæmpe støvbold er, at den ikke kan forveksles med en anden svamp.

Koralsvampen
Her er der tale om (som jeg ser billedet) en mellemstor til stor koralsvamp.

Svampen er som ung bleggul,  som hurtigt går over i det mere træbrune grene og bleggule grenspidser.

Koralsvampen er ret udbredt i Norden, men kun almindelig i de sydlige egne.

Violet Ametysthat
Igen har vi en svamp, der ikke kan forveksles med en anden svamp (har jeg læst mig til). Dog kan den godt forveksles med Skær Huesvamp, der har samme violette farve på hatten. Forskellen ligger bl.a. i, at Violet Ametysthat har tykkere lameller.

Hatten er omkring 2-6 cm i diameter, og som vi kan se på billedet, lever farven helt op til sit navn – Violet Ametysthat.

Lamellerne er ligeledes violette, men man kan opleve ældre eksemplarer, hvor lameller går over i det hvidlige, der skyldes de modne sporer.

Svampen er hel almindelig i de danske skove. Den opleves helt fra sommeren til det sene efterår.

Kødet er, som svampen, violet og mild i smagen. Lugten er en ganske behagelig lugt af svamp. Så vidt vides, er der endnu ikke konstateret nogen forgiftnings tilfælde af denne svamp. Og det kan vi ikke være helt utilfreds med.

Det sidste svampebillede kalder Joel Andersen for “En lille familie” – den titel køber jeg 🙂

En kugleedderkop
I månedens sending, er der også sneget sig et billede ind af en kugleedderkop (og ikke en fugleedderkop!)

Til sidst, skriver Joel Andersen, er det det helt store ædegilde. Det er jo lorten der sætter maden på bordet, siger man ….

Foto: Joel Andersen, ©: Erik Krog

 

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *