Tobakspriserne skal op, eller?

Kræftens bekæmpelse anbefaler, at tobakspriserne skal sættes i vejret! Nu er det slet ikke første gang, at dette emne et oppe til debat, for reelt set, er priserne på dette område slet ikke fulgt med prisudviklingen herhjemme. Men budskabet tager ikke udgang i den almindelige prisudvikling, men ene og alene på grund af det farlige ved at ryge – og lige netop det problem, er der vist ingen, der er i tvivl om. Det véd alle i dag!

I Norge koster en pakke cigaretter over 100 kroner, men det faktum rører tilsyneladende ikke rygerne, for de pulser bare videre. Vi har også set, at forbud, restriktioner m.v. slet ikke har den effekt, som det er målrettet til. F.eks. i Grønland satte man priserne kraftigt op på øl og spiritus, men for den der drikker, er det bare et spørgsmål om prioritering – vil jeg betale husleje, spise eller drikke er spørgsmålet, og lasten vinder altid i det “kapløb”.

Sådan går det også med hensyn til cigaretterne. Grænsehandlen vil igen blomstre op, og smugleraktiviteterne vil tage til, som vi før har oplevet det. Det der med, at “straffe rygeren” ved at sætte priserne i vejret, hjælper slet ikke – tag bare Norge, længere behøver vi ikke at gå!

Oplysning og kampagner
Der er kun én vej for at få færre rygere, og det er oplysninger og kampagner.

Vi har allerede gjort livet surt for vore rygere. De er ugle set overalt, og må kun “nyde” deres last udendørs – og helst så langt væk fra alle andre ikkerygere. Så hvis man tror priserne, vil kunne reducere antallet af rygere, så tager man grundig fejl!

Foto: Lene Krog ©: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *