Fedmeoperation – eget ansvar?

Debatten er gået højt, vedrørende om det er den enkeltes ansvar, hvis der er brug for en fedmeoperation (de er jo selv skyld i deres vægt!?!) – og derfor må den enkelte selv bekoste en sådan. Jeg er slet ikke enig!

Selv skyld?
Det, debatten har kredset om, er, at den enkelte selv er skyld i sin egen vægt – for de kan jo bare lade være med at spise hele tiden. Nu er der rigtig mange grunde til, at mennesket spiser – og hvordan kosten indvirker på den enkelte. Vi er også uden skyld i den behandling vore råvarer gennemgår i landbruget og industrien, og hvordan vor organisme optager disse fødevarer efterfølgende, for menneskets forbrænding er rigtig meget forskellige.

Psyken
Så er der det psykiske element i sagen om fedme. Mange overvægtige har enten været udsat for seksuelt overgreb, mobning eller andre ting i den genre – så, er det så deres egen skyld, at de trøstespiser? Jeg har selv oplevet, at en “rask” har fået diabetes, type 1, ved chok – er han så selv skyld i sin diabetes?

Og hvorfor bringer jeg så diabetes ind i denne debat? Joh, mange diabetikere (type 2) er “skyld” i deres diabetes, da de er overvægtige – og derved har fået sygdommen. Skal disse mennesker så selv bekoste deres behandling? Jeg ved også, at det psykiske har en enorm virkning på ens blodsukker – så hvor langt går så “ens egen skyld?”

Mange ældre tror på “naturloven”, at når man kommer godt op i årene, så er det helt naturligt, at vægten følger med op – men vægt og alder har intet med hinanden at gøre. Kun højde og vægt!

BMI og operation
Lige for tiden er kravet for en fedmeoperation:

  • BMI større end 35 og mindst én alvorlig følgesygdom forårsaget af fedme
    diabetes type 2
    forhøjet blodtryk som er vanskeligt at behandle
  • Polycystisk Ovarie Syndrom (PCO)
  • Behandlingskrævende søvnapnø
  • Slidgigt i knæ eller hofter
  • BMI større end 50 uden følgesygdomme
  • Du skal være 25 år eller derover

Dvs., at hvis man har en BMI på mindre end de 35, så opfordres patienten til at tage på!?! Man kan også få en operation, hvis man har en BMI, der er større end 50 – men uden følgesygdomme. Det kan nok bare ikke lade sig gøre uden følgesygdomme!

Selvforskyldt?
Når nu vi taler om “selvforskyldt” – hvad så med rygere? Skal de så selv betale for deres følgesygdomme? Og hvad så med sportskader. Jeg mener at have læst, at fodbold er den sport, der har flest skader – skal de så selv betale for deres skader?

Og, som jeg jeg lige har skrevet, så er der en grund til, at overvægtige bliver overvægtige – hvem er så den skyldige? Skal vi så have en masse retssager, hvor der bliver domme for at finde frem til den “skyldige”, der så skal betale omkostningerne til det danske sundhedsvæsen.

Jeg tror ikke alle har tænkt dette spørgsmål helt igennem, inden de svarede “, at den overvægtige selv er skyld i deres overvægt” – eller kan det tænkes, at de, som har foretaget “undersøgelsen”, har stillet spørgsmålene ud fra, hvilket svar de ville have?

Jeg har selv et BMI på 23, så det er slet ikke detfor, jeg skriver dette indlæg, men udelukkende på grund af, at mange slet ikke sætter sig ind i problemet “overvægtig”!

Foto: Randi Krog Belseth, ©: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *