Familie og venner i Odder

Byggeri
Det er meget længe siden jeg har haft min gang i Odder, så jeg så Danmarks største landsby, med helt andre øjne end byens faste beboere nok gør – for Odder har udviklet sig rigtig meget i de sidste 13 år.

Her tænker jeg ikke mindst på udbygningen mod Snærild, hvor de to byer nærmest er sammenbygget. Også industriområdet er der vældig gang i, for slet ikke at nævne udbygningen ud af Houvejen. Selv den gamle Skovbakkeskole var under til- og nybygning – joh, der er godt gang i Odder.

Verdens største Kvickly
Da jeg ikke var i bil i det Østjyske, viste min nevø, Allan Jensen, Randi og jeg rundt i det jeg engang kaldte for ” ude på landet”, men nu hørte ind under selve byen.

Selv om Odder havde mange store indkøbscentre, så var der kommet endnu flere siden. Det er efterhånden ikke nemt at betragte Odder som en landsby længere! I 1971 var der planer fremme om at bygge en Kvickly i Odder. Den blev indviet året efter og har udviklet sig til verdens største Kvickly – idet Kvickly jo kun findes i Danmark! Men, at en by som Odder, kan banke den største Kvickly op i Danmark, er ikke så lidt af en præstation.

Gode venner, slægtsforskning og familie
Den første nat jeg tilbragte i Odder, var ved min gamle kollega fra Bording i Odder, John Grønbæk Jakobsen, og hans hustru, Rie. Lige siden jeg forlod min gamle arbejdsplads, har jeg haft jævnlig forbindelse til John og Rie, og ikke mindst på grund af slægtsforskning, som vi har kunne bidrage en del med til familien på Højvænget.

Også min gamle ven, Jørn Bitsch, som ejer cykelforretningen Selandia Cykler, har jeg haft en god fast forbindelse til.

Da vi engang talte sammen om slægtsforskning, viste det sig, at Jørns Hustru, Pia, er af familien Fich, med rødder på Fyn – hvilket jeg også selv er, så vi er i familie med hinanden, selv om det er et stykke ude. Også her åbnede hjemmets døre for mig, så de sidste to nætter tilbragte jeg på sofaen på Mørupsvej. Og så var Pia så betænksom, at hun smurte mig en madpakke til hjemturen – en tur, der tager omkring de 9 timer fra Odder, inden jeg igen står i Tejn på Bornholm.

Familien
Da min hustru er barnefødt i Odder, i en søskendeflok på 10, skal der ikke meget hovedregning til at forstå, at vi må have en del familie i Odder – og det er netop derfor vor datter, Randi, ville tilbage til sin barndomsby.

Randi’s fætter Allan, der er gift med Gitte, bor i en lejlighed på Torvet, hvor det gamle hotel, Centralhotellet, ligger lige op til. Men vi har meget mere familie i Odder, så Randi får et godt solidt netværk at trække på, når hun engang kommer helt på plads i sin gamle fødeby.

Når jeg gik gennem midtbyen, kunne jeg rigtig fornemme de mange forandringer, der var kommet siden vi rejste. Mange nye forretninger var i bybilledet på Rosensgade, og lige så mange var enten forsvundet eller havde fået nye steder for udvikling.

Odder Låseservice
Men også gamle forretninger kunne jeg finde, hvor jeg tidligere havde set dem – bl.a. Odder Låseservice, hvor min svoger, Ejgil Jensen har sin plads bag disken.

Desværre kom jeg forbi forretningen om lørdagen, og lige netop denne dag havde forretningen lukket. Okay, det må blive en anden dag jeg kan træffe Ejgil, når jeg engang igen besøger Odder .

Afdøde venner
Min gamle ven, Glarmester Ove Krog Mikkelsen, døde desværre for nogle år siden. Ove fik en blodprop i hjertet, hvilket han havde døjet med tidligere, og så var der desværre ikke meget at stille op ved en gentagelse.

Men det forhindrede mig ikke i, at komme forbi den gamle forretning og hilse på hans hustru gennem mange år.

Jeg kunne skrive en hel del mere om familien Jensen på Torvet i Odder, for deres indsats overfor Randi og børn er helt uden sidestykke. Stor tak til Allan og Gitte.

Alt i alt var det et godt gensyn med Odder, dog er vi faldet så godt til her på Bornholm, at en tilbageflytning til Hovedlandet slet ikke kommer på tale – og det må bornholmerne så finde sig i!

Foto og ©: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *