På besøg i Hovedgård

I denne uge var jeg på besøg i vor tidligere hjemby, Hovedgård, der ligger 11 km nord for Horsens i det Østjyske.

Det er bestemt ikke hver dag, jeg kommer på de kanter, efter vi flyttede til Bornholm for 13 år siden.

Et dystert syn
Vejret var diset, og det i sig selv giver et noget dystert syn på den gamle stationsby, men når det så er sagt, så var der også mange bygninger, der kunne trænge til en kærlig hånd, og de to ting gjorde, at jeg fik en lidt trist syn på vor gamle hjemby.

Købmanden og slagteren
Den gamle købmand, lige overfor jernbanebygningen, havde solgt sine sidste varer, og var nu gået på pension.

Slagter Erik, der er gift med Solveig fra Tejn på Bornholm, havde lagt strygestålet fra sig – og havde nedlagt den sidste rest af sin gårdbutik – en gårdbutik han havde åbnet kort tid efter sin annoncerede pension, for han kunne slet ikke undvære sit fag og den daglige kontakt med byens kunder.

Alt har sin tid, selv i Hovedgård.

Bageren og Brugsen
Intet er så galt, at det ikke er godt for noget, for Super Brugsen har nu fået egen slagter, og den gamle butik ser ud til, at følge godt med tidens krav. Den nye bager, der kom til Hovedgård, lige før vi forlod byen, har bare gjort det rigtigt godt.

Den gamle bagerbutik findes ikke mere på Vestergade, men i en helt ny bygning på det nye Faktatorv, der er blevet bygget lige der, hvor den gamle hvide gård lå, lige overfor sekskanten – Hovedgårds meget kendte grillbar. Det var her vi, i vort gamle firma, tog vore gæster med på et hurtigt måltid mad, da Hovedgård ikke kunne byde på ret meget andet i den retning.

Hovedgård Skole
Også skolen, her hvor vore to døtre engang havde deres gang, var under udbygning.

Ud mod Kattrup var byen under rivende udvikling, da der næsten ingen ende var på byggeriet i den retning. Joh, der var godt gang i Hovedgård – det eneste de glemte, så jeg oplevede det, var midtbyen, for den var godt nok et trist gensyn

Banken
Til det triste gensyn hører også den gamle bank i byen. Bygningen var til salg, og som jeg ser det, er der nok ikke mange penge at hente her for en hurtig handel. Her har vi også mange gode minder med den tidligere bankdirektør, Henry Hansen – ham kunne man altid få en god snak med.

Gode naboer
Nu tager jeg ikke bare til Hovedgård for at se lidt på byen, for jeg glemmer ikke vore gode naboer – sådan lige med det samme.

Mette og Finn, som vore tidlige naboer hedder, fik da også en henvendelse fra mig om, at jeg nok var på vej til byen, og når vi ikke har set hinanden i 13 år, var der et glædeligt gensyn i vente på Tornbjerg – vor gamle fælles vej.

Finn og jeg fik genopfrisket vore cykelture på landevejene, og ikke mindst vore deltagelser i motionscykelløbet Århus København fik en genopfriskning. Vi nåede også et vende løbet i Nordjylland, hvor vi mindedes turen, da vi splittede hele feltet ad fra spidsen.

Begge mine gode venner, som jeg holder rigtig meget af, er udearbejdende, så da jeg vågnede næste morgen, kunne jeg gå lige ned i køkkenet til lidt morgenmad, inden jeg atter begav mig ud i byen – nu igen på vej mod Odder.

Foto og ©: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *