Forkert filmtitel

Det var ved en folkeafstemning i 1905, efter opløsningen af Unionen med Sverige, at Norge valgte at gå tilbage til Monarkiet – men Norge manglede én, der kunne indsættes på denne plads, derfor henvendte Norge sig til Danmark.

For det var danske Prins Carl, bror til Danmarks daværende Konge, Christian X, der blev opfordret til at indtræde som Konge af Norge. Prins Carl valgte dengang, ved sit “Ja”, at modtage denne opfordring – med alt hvad dette indebar.

Kongens valg
Den norske film, “Kongens nei” fra begivenhederne i dagen fra den 9. april 1940, har, i Danmark, fået titlen “Kongens valg”. Dette mener jeg er en meget forkert titel – den rigtige titel er som den norske – oversat til dansk “Kongens nej”.

Da den norske regering modtog Adolf Hitlers ultimatum om at gå af, var de ikke i tvivl om deres svar. På samme måde reagerede Kong Håkon VII – det kunne kun blive et nej, for ellers måtte kongen abdicere – så kongen havde intet valg!

Da Sverige blev spurgt, om de ville modtage Kong Håkon VII som flygtning, svarede Sverige dette, at i så fald kunne Kongen ikke mere vende tilbage til Norge som Konge. Her gik Sverige tydeligvis Hitlers ærinde i den sag.

Forkert filmtitel!
Igen blev det til et “Nej” fra Kong Håkon VII af Norge – da han heller ikke havde noget valg i det svar, der kom fra Sverige. Valget tog Kong Håkon VII allerede i 1905. Derfor er den danske filmtitel meget forkert i denne fremragende norske fremstilling af begivenhederne i dagene fra den 9. april 1940.

©: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *