Kongens nei

Der vil sikkert være et par stykker, der mener, at jeg har stavet forkert i min overskrift, men der er her tale om den norske film om den daværende Kong Håkon’s nej til Hitler i dagene fra den 9. april og op til den 11. april 1940.

I mine tidligere indlæg har jeg fortalt, at jeg engang læste bogen “Kongens nei”, og derfor havde denne historiske beretning min store interesse, da jeg hørte, at bogen skulle komme som film.

 

 

 

 

 

Blücher
I tiden før den Anden Verdenskrig havde Norge nærmest nedprioriteret deres militær så meget, at de slet ikke var på højde med den aktuelle situation, som krigen mellem England og Tyskland indebar. Dette ville Norge så råde bod på, men deres noget sene mobilisering, var endnu kun på bestillingsstadiet. Når man så har den viden i baghovedet, skal der et enormt mod til, at tage kampen op mod den daværende tyske krigsmagt. Det mod havde Norge!

Norge gjorde ikke som Danmark, der som bekendt, mere eller mindre (læs, den danske regering), lagde sig fladt på ryggen den 9. april 1940.

Den 9. april 1940, ved 5 tiden om morgenen, sænkede det norske kystbatteri den svære tyske krydser Blücher med to 28 cm graneter fra deres gamle Krupp-kanoner.

Den tyske krydser havde sejlet ind i Oslofjorden med slukkede lanterner på samme tidspunkt, hvor den norske regering fik overrakt et “tilbud” fra Tyskland om,  at Tyskland ville “beskytte” Norge imod en truende engelsk invasion. Samtidig skulle den norske regering udskiftes med en regering, ledet af Adolf Hitlers valg ved Vidum Quisling. Dette afviste den norske regering purre, hvorefter den tyske udsending, dr. Curt Bräuers, udbrød “Så ved I vel også, hvad dette vil sige!”

Regering og Kongefamilie jages
Kort efter blev det en realitet, at både regeringen og Kongefamilien måtte tage flugten nordpå med de tyske tropper i hælene.

Det jeg kan huske fra min skolelærdom var, at den norske Konge flygtede op gennem Norge og senere videre til England. Dog var beretningen meget mere end det, jeg kunne huske fra skolen – men nu var jeg heller ikke den mest opmærksomme elev dengang!

Kongens nei
På et følelsesladet møde den 10. april afgjorde Kong Håkon, at dersom regeringen accepterede tyskernes krav, ville det være det samme som at bede Kongen abdicere. Da regeringen dagen før havde afvist tyskernes krav, havde de ingen problemer med at stå bag deres Konge.

Jeg skal ikke genfortælle bog eller film i dette indlæg, selv om det er meget fristende – dog vil jeg lige skitsere handlingerne omkring Midtskog gård ved Elverum, for det var her en gruppe norske soldater “tog imod” de tyske tropper i deres jagt på regering og Konge.

 

Kongen og soldaten
Få kilometer fra Elverum, havde norske soldater forskanset sig, for at forsinke de tyske soldater.

En ung garder, på bare 17 år, havde fanget Kong Håkons opmærksomhed. Den unge mand, Fredrik Seeberg, gjorde honnør for Kongen, der spurgte ind til soldaten – og det er lige netop denne scene i filmen, der er så god. Soldaten svarer Kongen med et “Alt for Kongen”, hvorpå Kongen svarer tilbage “Nej, alt for Norge”.

Midtskog gård
Mange år senere udlejede Midtskog gård værelser til B&B, hvilket de vist ikke gør mere, men min hustru og jeg har faktisk overnattet på denne historiske gård. Lige overfor gården – på den anden side af vejen – står der en mindestem for kampene fra dengang.

Som læseren kan fornemme, så var Elverum en meget vigtig brik i, at få regering og Konge så langt væk fra tyskerne som muligt, så de undgik at blive fanget. Dog gjorde tyskerne mange ihærdige forsøg i at fange dem – eller dræbe dem – for de forfulgte måtte springe og løbe for livet fra den mange bomber de tyske fly sendte efter dem. Også byen Elverum måtte lide under disse angreb, da det meste af byen blev sønderbombet.

Udstilling
På Glomdalsmuseet er der en udstilling om “filmen “Kongens nei”, og det er derfra jeg har taget dette indlægs billeder.

Filmens hovedrolle spilles af den danske skuespiller, Jesper Christensen, der har rollen som Kong Håkon – og den rolle er han fremragende i.

Foto og ©: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *