En vinterdag i november

12-11-16-hegnet-01Endnu har vi ikke fået rigtig vinter her på Bornholm, dertil har Østersøens vand for meget at sige på vort klima, men ovre i det øvrige Danmark, har de allerede fået den første fornemmelse af vinter.

12-11-16-hegnet-02

I Hegnet
Og det er lige netop dette første bekendskab, som naturfotografen fra Kregme, Joel Andersen, denne gang har fanget i søgeren – inden vejret igen slog om til varmegrader.

Billederne er fra Tisvilde Hegn – og som man tydeligt kan se, er de to første billeder taget i modlys, en teknik, der giver motiverne et helt særlig skær over sig. Personerne bliver nærmest som skygger på grund af solens placering, der igen markerer sig flot mellem træerne. Det er dog altid en udfordring, at tage et godt billede i modlys, hvilket fotografen her har klaret ret godt (sagt på jysk). Igen – klik på billedet, så ser du billedet i en helt anden størrelse, som du så kan glæde dig ekstra over!

12-11-16-hegnet-03Løbetræner
Her i Tisvilde Hegn kommer vor fotograf ret tit, faktisk hele tre gange om ugen, da han løbetræner med en flok ældre damer og herrer.

Denne form for træning i skoven savner jeg temmelig meget. For et par år siden forsøgte jeg igen at konditions træne gennem løb, bl.a. på landevej og på løbebånd, men en kraftig slidgigt satte en brat stopper for forsøget. Når jeg så ser på billedet, oven over, kan jeg levende fornemme den følelse, de omtalte motionister har på deres løbeture.

12-11-16-hegnet-04Asserbo slotsruin
Joel Andersen skriver i sin mail til mig, at på Bornholm har vi Hammershus, hvor de i Tisvilde Hegn har Asserbo Slotsruin.

12-11-16-hegnet-05

12-11-16-hegnet-06

Det må kræve en lidt nærmere forklaring, for jeg tror Hammershus er noget mere kendt.

Asserbo slotsruin, der også er kendt under Asserbo Kloster, som senere blev til Asserbo slot, blev grundlagt af Biskop Absalon helt tilbage i den sidste halvdel af 1100-tallet, hvor Hammershus kan dateres tilbage til begyndelsen af 1200-tallet.

Selve forfaldet af  Asserbo slotsruin skyldes sandflugten i slutningen af 1600-tallet, der førte til, at Asserbo slot måtte forlades i starten af 1700-tallet.

Meget senere blev den gamle slotsruin udgravet og i 1972 blev selve voldanlægget genskabt. Ud over hovedbygningen bestod slottet af et tårn med kælder, samt nogle bindingsværkshuse. I sin tid var der en del vådområder omkring slottet, der i sig selv gjorde, at tilgangen var noget utilgængelig fra sydsiden.

12-11-16-hegnet-07

12-11-16-hegnet-0812-11-16-hegnet-09Efterår og vinter
Det ville nok ikke være helt det samme, hvis Joel Andersen “kun” havde sendt landskabsbilleder fra Nordsjælland, for mine læsere er blevet noget forvænt med fotos nede på kravlestadiet – og det får vi også med i denne hilsen fra Nordsjælland.

Det første billede er typisk efterår med de visne blade, som på grund af solens direkte varme, er helt fri for vinterens rimfrost.

De næste billeder har solen endnu ikke haft held med, at brænde rimen af – som fotografen fortæller i mailen.

Vi andre havde nok ikke engang bemærket motivet i naturen, så derfor er det lidt af en gave, at vi kan få foræret flere foto om, hvor fantastisk vor natur kan vise sig for os.

Klik på billederne, og du ser dem i en helt anden størrelse!

Foto: Joel Andersen, ©: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *