PSO-afgift og finansloven

Når en skatteborger har kludret (for meget) med fradragene på selvangivelsen, og derved opnået “nogle økonomiske fordele i skattebetalingen” – og så efterfølgende bliver irettesat af SKAT, så vanker der ikke bare efterbetaling, men, i de fleste tilfælde, også bøder oven i.

Men når Regering opkræver en ulovlig afgift, sker der ingenting? Det får jeg slet ikke til at hænge sammen!

Det drejer sig om den meget omdiskuterede PSO-afgift, der, af EU-kommissionen, er blevet dømt ulovlig! Derfor bliver Regeringen nødt til, at skrotte den afgift – men vi skatteplagede borgere slippe alligevel ikke for afgiften – for den skal vi bare betale i en anden form til Staten! Men burde vi borgere så ikke få vor ulovligt opkrævede afgift tilbage, hvis der skal være lighed for loven?

Hvad er denne PSO-afgift så for en størrelse?

PSO-tariffen er en afgift, som forbrugerne betaler via elregningen. Netvirksomhederne opkræver afgiften via elregningen og sender pengene videre til Energinet.dk. En stor del af pengene går til at dække det pristillæg, Energinet.dk udbetaler som støtte til produktion af vedvarende energi, støtte til drift af decentrale værker samt forskning i miljøvenlig energiproduktion.

Energinet.dk fastsætter PSO-tariffen én gang hvert kvartal. I perioder med høje priser på el opkræves en lav PSO-tarif. Det skyldes, at miljøvenlig el i de perioder kun behøver et mindre tilskud for at være rentabelt. Omvendt opkræves en høj PSO-tarif i perioder med lave priser på el, da miljøvenlig el i disse perioder har brug for et større tilskud for at være rentabelt.

PSO står for Public Service Obligation (dvs. offentlige forpligtelser).

Den danske regering regner med at opkræve 47,2 milliarder kroner i PSO-afgift frem til 2020. Afgiften er helt central for finansieringen af den grønne omstilling.

PSO-afgiften er en opfindelse i den tidligere Finansminister Mogens Lykketoft’s (S) regeringstid. Så det er bestemt ikke kun de borgerlige, der kan finde på, at plage befolkningen med afgifter.

Ulovligt – men ….
Men okay så, om ikke andet, så slipper vi da billigere i EL-afgifter 🙂 eller hvad? Lige for tiden er Regeringen i gang med de sidste forhandlinger til Finansloven for 2017, og her fabler man om, at få PSO-pengene ind via at forhøje bundskatten – og det skal de nok slippe af sted med, selv om de har opkrævet ulovlige afgifter gennem flere år!

©: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *