Skeletterne ved Blanchs Hotel

Der er sikker nogle af mine trofaste læsere, der husker mine fire indlæg om skeletterne ved Blanchs Hotel?

BlanchsKrigsforbrydelse
Men kort fortalt drejede det sig om sovjettiske soldater, der havde henrettet tyske soldater med nakkeskud, hvilket må betegnes som en direkte krigsforbrydelse (skoven til højre for vejen er gerningsstedet for forbrydelserne). Men åbenbart havde de sovjettiske tropper ikke til hensigt at tage krigsfanger dengang?!?

Det var under udgravningen til ferieboliger ved Blanchs Hotel, nær Hammershus, man stødte på skeletterne, der kun var tildækket med omkring 30 cm jord. I første omgang troede man, at det kunne være en meget alvorlig mordsag, der kom for dagens lys, men ret hurtigt viste det sig, at skeletterne hørte til perioden fra omkring 1945.

IMG_0325aKriminalpolitiet var allerede blandet ind i sagen, hvor bl.a. politiets KA, Bent Pedersen (BP), fra Rønne (billedet er af BP på hans 85 års fødselsdag for en måned siden), var en af hovedkræfterne for opklaringen. Jeg fik hele historien fra samme BP, idet jeg har kendt den gamle politimand i over ti år.

For et par dage siden fik jeg en opringning fra BP’s datter i Rønne, at BP var død efter kort tids sygdom.

Så er det, at jeg kommer til at tænke tilbage på denne historie ved Blanchs Hotel, som fik en lille morsom afslutning på trods af den triste fortid.

Historien kort
Det var en langvarig sagsbehandling, men efterhånden fik man styr på alle skeletter. Samtlige kasser med skeletrester og kranier ovenpå, var under sagsforløbet anbragt i kælderen under køkkenet i den villa, hvor kriminalpolitiet dengang havde sine kontorer.

Der var 13 kasser i alt, og det så ret drabeligt ud, som de stod opmarcheret langs væggen ud mod gården. I hver kasse var der anbragt et 10 tommer søm med et manilamærke, hvorpå betegnelsen og nummeret på resterne var anført, så den fundne placering kunne afmærkes på kortskitsen over det udgravede areal.

Lærlingen og skeletterne
Desværre skete der i foråret 1978 det uheld, at der opstod en svampeskade i noget træværk nede i kælderen, og en lokal tømrermester blev tilkaldt, for at bedømme skaden og gøre klar til reparation.

Et par dage efter ankom så en ung tømrerlærling, der skulle udbedre skaden. Han blev vist ned i kælderen, men der gik ikke lang tid, før han kom farende op igen, idet han tænderklaprende fremførte:” Der ligger en masse døde nede i kælderen”.

En kollega til BP, KA, Poul Mortensen, der altid var god for en kvik bemærkning, svarede ham hurtigt, ”Det skal du ikke tage så nøje, for det var bare nogen, der ikke ville fortælle sandheden under afhøringen – og så har vi vist forøvrigt glemt at give dem vand.”

Lærlingen forsvandt hurtigt ud af bygningen, og de så ham ikke siden. En ældre tømrer efterfulgte ham og ordnede arbejdet.

RIP Bent Pedersen

Foto og ©: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *