Kniplinger på BTS

_MG_1184aHer i sommerhalvåret har Bornholms Tekniske Samling (BTS) flere gange besøg af professionelle indenfor kniplinger og vævning, så vore gæster får rig lejlighed til at følge disse gamle kunstarter blive udført.

I dag havde vi besøg af væveren, men da hun skulle igang med et helt nyt projekt, vil jeg skrive lidt om knipling.

_MG_1182aKnipling
At kniple er at krydse og sno tråde hen over et kniplebræt, og for mig at se, er det et arbejde, det kræver stor tålmodighed, som jeg nok ikke er den rette til at udføre.

Men jeg beundrer de mennesker, der kan udfører denne meget krævende kunstart. Ved at krydse og sno disse tråde, opnår man en lang strimmel, der kan anvendes på beklædninger, men bestemt også på boligtekstil.

At det er en kunstart er der slet ingen tvivl om, for hver tredje år afholdes der i Sønderjylland en stor festival i dette regi, hvor denne seance tiltrækker mennesker fra det meste af verden.

_MG_1175aSå det er lidt af en sensation, at BTS kan vise udførelsen af denne kunstart for vore mange gæster.

Lidt historie
Man er ikke helt enig om, hvornår knipling er opstået, men man mener det må være i Norditalien engang i 1500-tallet. Først i 1700-tallet sker der en udvikling, hvor knipling bliver en hjemmeindustri i den sønderjyske by, Tønder. Og herfra kender vi så begrebet – de sønderjyske kniplinger.

Endnu en god grund til at besøge Bornholms Tekniske Samling

Foto og ©: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

2 kommentarer til Kniplinger på BTS

  1. Irene Galsager skriver:

    en hæklet remse på et kniplebræk, der er noget der er gået galt.

  2. Erik Krog skriver:

    Jeg har ikke selv lavet udstillingen, men hvis du bor på Bornholm så kom forbi en dag på Bornholms Tekniske Samling og fortæl din viden, så vi kan blive klogere
    Mvh
    Erik Krog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *