Joel Andersen på fotoeventyr

Kilden i skovenJa, overskriften fortæller om en fotograf, der gør en hel del i fotosafari, og hver gang jeg modtager billeder fra Nordsjælland, kan jeg næsten ikke vente med at se de billedfiler, min ven fra Kregme har sendt mig.

Og ingen af gangene har fotografen skuffet mig. Jeg har også en fornemmelse af, at hver gang han griber sit kamera, for at bevæge sig ud i naturen, så er han atter i gang med et nyt fotoeventyr – derfor denne overskrift.

Springkilderne
I Danmark har vi to springkilder. Den ene er i Storskoven ved Gyrstinge Sø nær Sorø (billedet oven over), og den anden springkilde befinder sig i Rold Skov, som jeg mener er den mest kendte af de to. Denne kilde, springer med op til et par meter, med sådan en kraft, at hvis man holder hånden inde i vandstrålen, vil den blive kastet tilbage af trykket.

Blå svirreflue_aDen blå svirreflue
Efter en tur på Melby Overdrev fik Joel Andersen den blå svirreflue i søgeren, hvilket ikke er helt almindeligt, for det er første gang, han er stødt på den.

Normalt ser vi den i sort og gul farve, og jeg mindes heller ikke at have set den som blå, så det er lidt af et usædvanligt billede.

Vi oplever altid svirrefluen med dens karakteristisk flyvemåde – med at stå stille i luften – så er de fleste læsere med på, hvad der skrives om. Den flyver med små hurtige ryk og er meget nem at genkende på flyvemåden. Af en eller anden grund (ligheden måske) bliver den også sammenlignet med en bi, hvilket den slet ikke er i familie med!

Bredtæge 01Bredtægen
Fra samme område finder vi bredtægen, og her findes der flere af slagsen, men denne er lidt svær at bestemme, hvilken slags vi har med at gøre

Bredtæge 02

Når jeg søger på Danmarks blomstertæger, så kommer der billeder af 51 forskellige tæger, og måske har vi her at gøre med “stregtægen”? Men det er kun et gæt, for der findes i omegnen af 500 slags – bare i Danmark.

Bredtæge 03

Tæger og flåter
Vi hører meget ofte en betegnelse om skovflåter, at disse er tæger, men dette er lidt af en tilsnigelse, idet flåterne hører til spindlere. Så derfor er en skovflåt ikke en tæge – det vil sikkert komme bag på en del af mine læsere – vil jeg tro!

En tæge skal igennem op til otte nymfestadier, før den er færdigudviklet. Langt de fleste tæger suger næring fra planter, hvilket slet ikke forhindrer andre arter i at kaste sig over insekter som føde, og er derved et rovdyr.

Flåten og vore cykelstier
Nu nævnte jeg lige skovflåten, og netop her på Bornholm, har vi rigtig mange flåter. Disse findes overalt i naturen. På min cykeltur i dag, konstaterede jeg – igen, at græsslåningen langs vore cykelstier kunne være meget bedre. Faktisk er den så dårlig, at græsset kan nå hinanden fra højre og venstre side af cykelstien (her taler jeg om cykelstien fra Gudhjem til Bølshavn).

Når man så véd, at flåterne sidder på disse græsstrå – og kun venter på et offer, så knurrer jeg en del over kommunens manglende pasningen af vore cykelstier. Jeg har før haft en flåt på mig i over to uger – det er slet ikke sjovt, tværtimod!

Sandbi 01_aSandbien
Samme sted, på Melby Overdrev, stødte Joel Andersen ind i sandbien, som han betegner som en rigtig gravemaskine, og når jeg ser på de billeder, han har fået i kassen, så er der bestemt noget om snakken.

Sandbi 02_a

Lidt om sandbien
Den bliver mellem 6 til 20 mm lang, – noget af en forskel fra de mindste til de største.

Sandbiens krop er tæt behåret med sorte og brune hår. Den lever helst lidt for sig selv, hvor den graver sit bo ned i sandet på solrige steder.

Sandbi 03a

Det er hunnen, der graver hovedgangen med et antal sidegange. På samme måde som ander bier, lever de af pollen og nektar, men har deres gang på et forholdsvis lille antal arter af blomster.

Faktisk findes sandbien i hele verden – bare ikke i Australien. Men der, “Down Under”, findes der til gengæld andre bier. som vi heldigvis ikke har i Danmark.

Klik på billederne, og du får dem at se i en helt anden størrelse!

Foto: Joel Andersen, ©: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *