Slægtsforskning og opdagelser

ErikJeg er godt klar over, at det er den sidste dag på Folkemødet i Allinge, men der er vist skrevet rigeligt om denne populære mødeform mellem landets politikere og de almindelige dødelige borgere i Danmark. Så jeg er kommet frem til det resultat, at Folkemødet godt kan klare sidstedagen uden min indblanding. Derfor har jeg kastet mig over et nyt emne – slægtsforskning!

Slægtsforskning
Her i huset er netop slægtsforskning et meget aktuelt emne, hvilket det har været i snart 15 år, for slægtsforskning bliver man aldrig færdig med.

I min opvækst måtte jeg tit høre på råd som “nu er du vel fornuftig?” og meget af den dur fra både mine forældre og bedsteforældre – men var disse, på samme måde, lige så fornuftige som deres råd lød i mine små ører?

Nej, slet ikke. For med slægtsforskningen, kommer der rigtig mange ting for dagen, ting, som mine forfædre havde regnet med, var gemt godt af vejen. For det der er skrevet i kirkebøger og andre dokumenter, ville nok være en umulig opgave at efterforske for efterkommerne – troede de. Men det er det slet ikke i dag!

Urigtige forklaringer
Jeg har altid fået fortalt i min barndom, at vi, i vor familie, var efterkommere af bl.a. spanske forfædre, både fra min mor og min fars side. Fra min fars side, blev de spanske håndværkere fra genopbygningen af Koldinghus, draget ind i slægten, hvor min mors forklaring, var noget mere blandet, som jeg aldrig rigtig fandt ud af.

Udenlandske forfædre
Men rigtig er, at jeg har indvandreblod i årerne, dog ikke længere væk end fra Tyskland og Norge. Min stamfar i Norge er helt tilbage fra 1664, hvor Norge var en del af “det stordanske rige”. Den tyske familie har bl.a. sit udspring fra min oldemors side.

Men – der er også ligeledes en anden tidlige tysk gren i stamtræet, som er lidt interessant på efterkommersiden.

Forfædrenes fortællinger
Der er flere tidligere “søforklaringer”, der er kommet frem i dagens lys, dog vil jeg, i dette indlæg, kun skrive lidt om vort efternavn “Krog”.

Min far fortalte mig, at min farfar, Jens Peter Jensen Krog, der kommer fra den lille by “Holme”, nord for Ebletoft, kunne berette, at vort efternavn er kommet af, at vi egentlig hedder “Jensen”, men at det navn var så almindeligt i Holme, at man påhæftede “Krog” på grund af, at familien boede i krogen af byen!

Den historie købte vi, lige indtil min kusine havde været på stedets kirkegård, hvor hun konstaterede, at der var et stort flertal af de begravede, der havde navnet “Krog”. Så den forklaring duede ikke!

Min fætter kunne så fortælle, at vi havde slægtninge i Rønde på Djursland, der i sin tid var fiskere. De kunne ikke stave så godt, så derfor opfandt de navnet “Krog” på grund af deres erhverv. Det lød da meget godt – men kirkebøgerne sagde noget andet! Vi havde godt nok en slægtning i Rønde fra den tid, men vedkommende var skolelærer, og han måtte da kunne stave sit eget navn?

Vi har så selv forsøgt at finde ud af, hvor vort efternavn stammer fra, men netop navnet “Krog” har man ikke kunne finde ud af?

Andre hemmeligheder
Nej, jeg vil ikke røbe andre ting fra slægtsbogen, kun at konstatere, at vore forfædre lavede lige så mange “fejltrin” som vi andre – og at de bestemt ikke har noget at lade os andre høre i den forbindelse – slet ikke!

©: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *