Joel Andersen på pletten

Joel Andersen_2Man kan sikkert sige meget om Joel Andersen (billedet til højre og under) – ligesom alle os andre, men én ting er helt sikkert, den gode naturfotograf sender mig hver måned nogle af sine usædvanlige gode billeder, der næsten altid er taget i nærheden af hjemmet i Kregme i det Nordsjællandske. Og de billeder sætter lige prikken over i’et på min blog.

Mig selv på Melby Overdrev

 

De der har fulgt med i disse billeder, må sikkert løfte et øjenbryn med min overskrift til dette indlæg, men det er ikke hver dag, at fotografen sender mig billeder af rovfugle. For normalt får jeg sendt billeder af insekter eller mere jordnære dyr.

Billederne er denne gang taget fra Melby Overdrev og Tisvilde Hegn, men også hjemmet i Kregme har kunnet levere billeder til bloggen i dag.

Hugorm - Melby OverdrevSlanger
Før jeg tog til Australien, for mange år siden, havde jeg et helt almindeligt forhold til de danske slanger, men efter at have boet dør om dør med nogle af verdens mest giftige slanger, er det forhold ændret totalt.

Jeg får myrekryb hver gang jeg ser noget, der bare ligner en slange. I sidste måned sendte Joel Andersen et par billeder af den ugiftige danske snog. Denne gang har han suppleret med en hugorm – som bestemt ikke er ugiftig!

Hugormen
I modsætning til snogens mere sorte farve, er hugormen ovre i det gråbrune med et mørkt hoved, og så er den genkendelig med dens siksakstriber ned ad ryggen. En han kendes på et sort rygmønster, – og en hugorm har aldrig gule nakkepletter, da det er kun snogen, der er beriget med disse pletter. Dette er den mest sikre måde, at kende forskel på disse to danske slanger.

Hannen kan blive op til 80 cm lang, hvor hunnen kan snige sig lige op over en meter. Dette er dog ikke målt i Danmark, hvor de største kun er blevet målt op til de 80 cm. En snog kan blive noget længere, faktisk helt op halvanden meter!

Fredet
Hvis du møder en hugorm, så har du bare at lade den være, for den er totalfredet. Derfor!

Brun sandspringer - Melby OverdrevSandspringeren
Billedet viser, at det er forår, og den brune sandspringer er godt i gang med at formere sig.

Faktisk har Joel Andersen før taget billeder af en grøn sandspringer, og for mig ser det ud til, at den grønne og brune sandspringer har helt den samme gode, sunde og naturlige interesse, idet de ikke tænker på meget andet end at formere sig!

Lidt om billen
Den brune sandspringer er meget varmekrævende, ligesom dens fætter, den grønne sandspringer. Den er ligeledes meget udbredt i Danmark, og kan træffes på tørre og sandede steder, så som i hedeområder og klitter. Der findes fire arter sandspringere, hvoraf den grønne og brune er de mest almindelige i Danmark

Men fælles for sandspringerne er, at de er grådige rovdyr, som lever af mange slags insekter – hvor også edderkopper hører med til menuen. Ligesom den voksne sandspringer er larverne også rovdyr, der fortærer myrer, fluer, og sågar små biller.

HumlebienHumlebi med blinde passagerer i Hegnet
I denne “ombæring”, er der også kommet en humlebi med i pakken.

Humlebien, eller brumbassen, som den også kaldes, har tilsyneladende her fået en blind passager på nakken, men kort efter billedet kom i kassen, lettede humlebien igen. Om den blinde passager tog med på flyveturen, melder historien ikke noget om? Vi har altid hørt, at ren teoretisk kan humlebien ikke flyve, men da den ikke er orienteret om dette faktum, flyver den bare. Nu har jeg også senere hørt, at det er noget rent sludder med den teori – men historien er da ret morsom!

Springedderkop - Melby OverdrevSpringedderkop
Som jeg før har skrevet, så findes der ingen farlige edderkopper i Danmark, og det samme gælder selvfølgelig også for springedderkoppen.

Denne lille fyr er let at kende, idet den har relative korte ben, som er næsten lige lange og kraftige. Dog er forbenene lidt kraftigere, da disse anvendes til at gribe byttet.

Øjnene
Denne meget specielle edderkop har hele otte øjne, der er placeret med fire fremadrettede, hvoraf de to midterste er forholdsvis store. Dette er med til, at give springedderkopperne et noget mere skarpt syn end andre edderkoppers. Dog tror jeg, at de fleste kvinder er stået af her, da de sikkert ikke har mod til at kontrollere det beskrevne!

Spurvehøg - hun 02Spurvehøgen
Så er det vi kommer til en lidt anden sag end det jeg plejer at modtage fra Kregme. Spurvehøgen!

Billederne er taget fra køkkenvinduet og ud i haven i Kregme – ind mod naboen!

Spurvehøg - hun 01De to første billeder er af en hun spurvehøg, hvor det tredje viser en han.

Spurvehøg - hanI forhold til den mange andre rovfugle vi har i Danmark, er spurvehøgen en lille en af slagsen. Den kan kendes dels på den lange hale – og dels på de afrundede vinger, hvilket er et helt særligt kendetegn for denne fugl.

Udover Danmark, kan man træffe spurvehøge i det meste af Europa, så den må siges, at være ret udbredt, – for den findes ligeledes i et bredt bælte gennem Asien og videre østpå til kysten langs Stillehavet, – samt i det nordlige Afrika.

Klik på billederne, og du får dem at se i en helt anden størrelse!

Foto og ©: Joel Andersen og Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

2 kommentarer til Joel Andersen på pletten

  1. John Grønbæk Jakobsen skriver:

    Hold da op! Sikke gode billeder….

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *