Abo-elskere

Så i dag i TV endnu et afsnit af en genudsendelse fra Australien om de flyvende læger (The Royal Flying Doctor Service i Broken Hill i delstaten New South Wales) og deres virke i den australske bush.

Aus-indfødtAfsnittet handlede om en australsk indfødt (aboriginal) sygeplejerske, som ikke blev accepteret af den hvide del af befolkningen i området. Jeg lagde også mærke til en ord som “Abo-lover” – men sagt i negativ betydning til en hvid mand. Det fik mig op helt i det røde felt, da det fik nogle egne oplevelser op til overfladen.

Loven fra 1966
Serien er fra den tid, hvor det blev forbudt at udføre forskelsbehandling mellem hvide og farvede i Australien. Loven blev vedtaget i 1966 – året før jeg ankom til Australien, derfor kom det noget bag på mig, at filmen viste den forskelsbehandling.

WayatinahhytteCluny Power Station
Jeg, og min gode ven, Erik Rudolf, arbejdede i 1967 på Cluny Power Station i højlandet på Tasmanien. Vi havde et godt forhold til både de australske indfødte og indfødte fra New Zealand.

Vi arbejde også sammen med alle mulige andre folkeslag, da vi var mange emigranter ansat på kraftværket (billedet, Erik Rudolf og jeg, med en af de hytter vi dengang boede i, her udstillet på museet i Launceston på Tasmanien).

De græske arbejdere havde meget imod, at vi kom så godt ud af det med den farvede befolkning, at vi fik en direkte advarsel om, at vi ikke måtte blande os med de farvede. Vort svar vakte ikke ligefrem begejstring, da vi mente grækerne selv var farvede – og at de forøvrigt slet ikke skulle blande sig i, hvem vi delte vor fritid med!

Et par dage efter blev strømmen slået til i el-skabene mens vi arbejde med kablerne. Heldigvis blev det slået lige så hurtigt fra, men vi havde fået en advarsel.

Min gamle ven spurtede efter den græske arbejder, der havde udført ugerningen, og ret hurtigt fandt grækerne ud af, at vi agtede ikke at give os på det område.

Herefter lod de os være i fred.

Foto: Erik Rudolf
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *