Er hvedebrød fedende?

ek_1Jeg er efterhånden godt klar over, at de indlæg, der bliver læst mest her på bloggen, er det jeg skriver om Bornholm. Men det skal altså ikke afholde mig fra, at skrive lidt om en af Danmarks største folkesygdomme, diabetes!

Type 1
Jeg har selv diabetes, type 1, hvilket jeg aldrig lægger skjul på – tværtimod! Når man, som jeg, dyrker motionsport som cykling, så er det ret vigtigt, at mine omgivelser også er klar over min sygdom, hvis uheldet skulle være ude.

Og hvorfor har jeg så fået sygdommen? Tjaaaa, ikke engang min læge kan svare på det, så ingen regel er uden undtagelser. Dog har jeg min egen mistanke, og det er bestemt ikke på grund af overvægt eller mangel på motion!

Kosten
Af og til lufter jeg mine erfaringer med kost til diabetikere, og navnlig den slags kost, der får blodsukkeret op i det røde felt – for det har jeg en hel del erfaring med. Hvad sker der f.eks. med et stykke franskbrød, når det kommer ned i maven? Joh, så omdannes det til sukker. Så det er bestemt ikke kun kulhydrater, der får blodsukkeret til at stige, som man engang troede så fast på.

Og hvad sker der så med denne ophobning af sukker i kroppen – hvis man ikke får det brændt af? Svaret er lige til højrebenet og meget chokerende – man bliver fed! Mange typer stivelser optaget lynhurtigt i kroppen, så hvis man udelukkende mæsker sig i hvedebrød, vil det hurtigt sætte sig som et “bildæk” omkring maven.

Hvad så med pastaretter – vil nogen nok spørge, da jeg har nævnt de mange typer stivelse som syndebukke! Prøv lige at kaste et blik på de mange overvægtige der er i pastaretternes hjemland, Italien, så behøver du ikke spørge længere. Spagetti er bare noget, der får blodsukkeret helt op og ringe.

Rugbrød m.v.
I dag, er der ikke mange unge mennesker, der spiser fuldkorn- eller rugbrød, hvilket er en stor fejl. Disse brødtyper har et stort indhold af kostfibre, og giver – ligesom havregryn – en langsommere stigning i blodsukkeret.

Kost og diabetes
I USA, og mange andre vestlige lande, er rugbrød et helt ukendt fænomen, og vi kan da også se virkningen på befolkningen i bl.a. USA, hvor overvægtige personer nærmest er eksploderet, helt i takt med sygdommen diabetes.

Kan man så selv gøre en indsats? Selvfølgelig kan man det, men alt for mange er faldet for den lette og hurtig indkøbte færdiglavet mad og ikke mindst fast food, som findes overalt i landet. Undskyldningerne er, at vi har alt for travlt til at lave mad i dagens Danmark, hvilket slet ikke holder i Byretten, for vi har aldrig haft så meget fritid som i dag.

Men folk bliver først klar over konsekvenserne, når det er for sent, for diabetes kan ikke helbredes.

Så, pas på dig selv, så længe du har et valg!

Foto: Randi Krog belseth
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

En kommentar til Er hvedebrød fedende?

  1. John Grønbæk Jakobsen skriver:

    Gamle Jas-Du kan forklare det så selv jeg kan forstå din pointe, men det er lidt underligt, at”videnskaben”ikke kan fastslå, hvad der udløser diabetes. Videnskaben er jo noget underligt noget i Jyllandsposten idag,
    påstår englænderne,at omhyggelig tandbørstning udsætter demens,i samme avis påstår de, at et krævende job, giver mindre chance for demens? Hvad skal man tro-hvor pokker er den sunde fornuft-hvorfor stiger antallet af næsten alle sygdomme? Ja det er jo spørgsmålet:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *