Banani og gamle cykelryttere

Erik Krog Banani sep_1959Min allerførste racercykel blev en Banani – købt den 25. september 1959, og givet til mig i konfirmationsgave dagen efter.

Billedet til højre er fra den 27. september 1959, og indgår i det materiale, som er indsamlet i historien om Banani Cykler.

Banani Sport
Indehaveren og stifter af Banani Sport var den tidligere cykelrytter Bent A. Nielsen – også kendt som “Bananen”. Bent’s far havde det med at trisse rundt om værkstedet – ham kaldte vi for “banantræet”.

Den kendte cykelforretning lå på Vigerslevvej 35, i Valby. I dag er den væk, og der er bygget en helt ny boligblok på stedet. Lige fra jeg kan huske, skiftede forretningen aldrig udseende på noget tidspunkt. Ude på værkstedet havde de mange cykelryttere, der havde deres gang hos Bananen, skrevet deres autografer i loftet, og ikke nok med det, der var også flere korte historier, man kunne læse. Er der mon nogen, der har bevaret dette loft – evt. med fotos?

Otto Olsen
I de gode gamle dage, var der en kendt cykelrytter ved navn Otto Olsen. Otto kørte bl.a. på vinterbanen i Forum, og var den eneste rytter, der kunne køre på de lodrette brædder på barrieren. Otto var også en kendt gæst hos Bananen, og en dag, da kom han ned på værkstedet, smed han sine bukser – og stod nu kun iført i et par lange underbukser. “Se her”, sagde Otto og skrupgrinede, “en cykelrytter fra cykelklubben Snehvide”.

erik_krog_cykel_fritlagtJeg mødte forøvrigt Otto Olsen engang inden starten på Aarhus – København. Otto stod ved startssnoren og jeg kunne ikke lade være med at udbryde “Hva’ fa’en Otto, lever du stadig?” Ottos svar kom omgående, “Jeg bliver over 100 år”!  Otto lever forøvrigt stadig, og var en overgang gift med sangerinden Birthe Wilke.

Bananen
Jeg har læst mig til, at Bananen fik sit tilnavn ved, at han havde bundet et dæk fast under sin sadel (som vi gjorde dengang), hvor han havde skrevet: B. A. Nielsen. Bananen tabte dækket, og finderen mente, at ejerens navn måtte være “BANANEN” – idet det var det, der kunne læses på dækket, – da det jo var foldet sammen!

Mange kendte cykelryttere kørte på Banani. Bl.a. Gert Frank kørte altid på denne cykel, og den dag i dag er der mange der mener, at det er en af de bedste racercykler, der nogensinde er blevet lavet.

I dag kører jeg selv på en Look KG 486. Den cykel er nu ikke en af de værste, der er blevet lavet. Min cykel har kun én fejl – og det er piloten, der er blevet for gammel!

Foto: Rikard Krog og Randi Krog Belseth
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *