Benzinpriser i EU, USA og Australien

Lige for tiden nyder vi godt af, at olieprisen rasler ned, men når vi så ser på prisen dengang olien toppede på verdens markedet, så burde priserne være endnu længere nede. Men “takket” været de mange afgifter, vi er belemret med, så holder prisen sig alligevel relativt godt i forhold til markedsprisen for en tønde olie.

Auto_tasPriser
I USA koster en liter benzin omkring de 6 kroner og i Australien betaler de lidt over halvdelen end det vi gør i Danmark. I Norge er priserne endnu højere end hos os, hvor imod i Sverige, er den lavere end i Norge i antal kroner, på trods af, at den svenske krone er noget svagere end den norske.

Norge investerer alle deres oliepenge, og er derfor Verdens rigeste land, idet Norge kører deres økonomi, som om de ikke havde olien ude i Nordsøen.

Derfor mærker Norge heller ikke det samme tryk for tiden, som de øvrige olieproducerende lande gør, der ikke fører den samme økonomiske politik som Norge gør.

Store afstande
Men hvorfor er benzinpriserne så omkring det halve i USA og Australien, end det vi oplever i Danmark? Jeg spurgte sidst jeg var på Tasmanien, og deres svar var, at de havde meget større afstande end vi har. Den forklaring holder jo ikke i Byretten, for ingen australier kører dagligt til Perth i Vestaustralien og tilbage igen til Sydney. De kører akkurat på samme måde som alle vi andre gør. Dog er der det lille men, og det er, at de kan dårligt bevæge sig uden bilen skal med!

En ting er i hvert fald sikkert, hverken i USA eller i Australien, aner de hvilke afgifter vi andre slås med!

Nye afgifter?
Måske kunne nogle flere miljøafgifter sætte en dæmper for den trafik? I USA er afgifter på benzinen nærmest en krigserklæring fra myndighedernes side, hvor vi her i EU hyler lidt op i starten, og derefter accepterer vi, under protest, den nye afgift.

I Tyskland barsler de med tanken om en ny afgift på benzin – en afgift, der skal betale omkostningerne for de mange flygtninge. Det skal blive interessant at se, om det forslag kommer igennem i Tyskland?

Foto: Erik Krog (fra Hobart på Tasmanien)
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *