Diabetes

Af og til har jeg den opfattelse, at mange diabetespatienter ikke tager deres diagnose alvorlig nok. Inden for de sidste fire år, er antallet af patienter steget med 60.000, så vi er nu oppe på 380.000 patienter. Det er ret mange, men faktisk regner forskere med, at der i det tal mangler endnu 200.000 patienter, der endnu ikke har opdaget, at de har diabetes.

IMG_6779aIngen forståelse
Når jeg spørger en overvægtig, om vedkommende ikke er bange for at få sukkersyge, er svaret altid “Nej”! Så er det jeg kommer til at tænke på de informations film, der af og til vises på TV, hvor vi ser en diabetespatient, som har fået amputeres et ben – og så efterfølgende udtaler, “hvis jeg bare havde vidst dette, så havde jeg ført en helt anden livsstil”! Og det er lige her, at kæden hopper af, for der skal desværre “lig på bordet”, før budskabet bliver forstået.

Type 2 diabetes kan i mange tilfælde helbredes, da en sundere livsstil – parret med motion og et vægttab, vil være en næsten sikker vej ud af denne alvorlige sygdom. Men selv her er der alt for mange, som springer over, og så er der ikke langt til type 1 diabetes – og her hjælper der ingen kære mor. Type 1 diabetes slipper du ikke af med! Bordet fanger.

I min løftede pegefinger, skal det lige med, at når man først er type 1 patient, så er det insulin mindst fire gange om dagen. Så er der naturligvis alle de meget alvorlige følgesygdomme, så som blodårer der kalker til, hvor dette kan føre til dårligt hjerte, blodprop, nyresygdom og nedsat syn.

Og så lige det sidste. Insulin forkorter dit liv. Så er du advaret! 

Min egen diabetes skyldes helt andre årsager, end det jeg her har beskrevet, da sygdommen meget vel kan være arvelig betinget, – men også påvirkninger af bl.a. psykisk art kan udløse diabetes.

Foto: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

2 kommentarer til Diabetes

  1. John Grønbæk Jakobsen skriver:

    Fint indlæg-men diabetes det rammer kun”naboen”! Nu har “samfundet”snart kvalt rygerne eller fået dem langt ud på gaden! Den næste gruppe der sikkert bliver ramt af en”shitstorm”,det bliver sikkert de overvægtige der skal “forfølges”,og jeg tror at det er et let offer!

  2. Erik Krog skriver:

    Så længe det er lovligt, at sælge tobak, så har jeg noget svært ved at forliges med alle de forbud for rygere. Mht. de overvægtige, så tror jeg på, at det meget færdiglavet føde, samt genmanipulerede fødevarer, er meget skyld i dette problem. På den anden side, så rører mennesket sig ikke ret meget i forholdt til for bare 50 år siden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *