Midtskogen Gård – et kampsted og et tidligere B&B

Den 9. april 1940, gjorde de tyske tropper alt for at få fat i den norske Kongefamilie, samt den norske regering, så de havde frie hænder til, at indsætte deres udvalgte regering med Vikun Quisling som statsminister.

Tyskerne jager Kongen

Mindestenen for kampene den 9. april 1940

På det tidspunkt var Norge, mildest talt, godt på røven med hensyn til mobilisering, idet landet var gået med på bølgen om nedrustning.

Den 8. april havde regeringen afvist et ultimatum fra Adolf Hitler, om, at landet skulle overgive sig uden kamp, og lade de tyske tropper komme uhindret ind i Norge.

Der skal nu noget til, at afvise verdens stærkeste krigsmagt, når man kun har militære våben i restordre.

Alligevel stod magthaverne i Norge, med Kong Håkon VII i spidsen, fast på deres beslutning. Dette betød, at Kongefamilien og regeringen måtte flygte fra tyskerne, som kun havde et i sinde – at udrydde denne forhindring.

Konge og regering kom til Hamar og derefter videre til Elverum – med de tyske tropper lige i hælene. De tyske tropper skulle stoppes, hvis flugten skulle lykkes, derfor lagde norske soldater “sig til rette” ved Midtskogen Gård” – lidt uden for Elverum, for at tage sig af de tyske fjender.

Om et år kommer filmen “Kongens nei”, som netop viser og beskriver denne historiske skildring i detaljer.

Lige overfor mindestene ligger Midtskogen Gård, et tidligere B&B

Midtskogen Gård

Jeg har før skrevet om dette forløb, og vil ikke i dette indlæg gentage mig mere end højst nødvendigt, men i dag har jeg været tilbage på stedet, hvor mindestene for angrebet er placeret.

Lige overfor ligger “Midtskogen Gård”. Nu et historisk sted, der for kort tid siden fungerede som “Bed & Breakfast” – og som min hustru og jeg engang har overnattet på. I dag har stedet skiftet ejer, og så er det slut med at leje sig ind på gården.

Foto: Erik Krog

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *