Bornholm i farver

Ramsløg i Døndalen. Lige nu står ramsløget i blomst. Et rigtig flot syn.

I dag var det et helt specielt cykelvejr på Bornholm. Vi havde omkring 15 grader i skyggen, høj sol og ganske få skyer – samt en vind på 7 m/s, så jeg glædede mig til dagens cykeltur.

Jeg havde planlagt en tur rundt om Gudhjem og videre mod Østerlars, for derefter at cykle gennem Almindingen mod Rønne.

Ramsløg i Døndalen

Jeg har før skrevet om ramsløg, men stedet på Bornholm, hvor der er tonsvis af ramsløg, er Døndalen.

Lige nu er den gule farve meget dominerende, men den blå himmel, det røde tag
og de grønne træer giver det perfekte billede for en fotograf.

Allerede det første år vi boede på Bornholm, lagde jeg mærke til den meget specielle lugt, der er på denne årstid i Døndalen – noget, der minder meget om purløg, men det var altså ramsløg.

Og det er ikke bare et par “enkelte bede” i skovbunden, for det er meget store arealer, der er totalt dækket af ramsløg.

Et meget specielt syn, der skal opleves.

Farverne er dominerende

Når jeg cykler gennem det bornholmske landskab, ser jeg mig bl.a. omkring, som den gamle grafisk fagmand jeg er, men også som den tidligere kunstmaler jeg engang var på Færøerne, for lige nu er farverne meget specielle – og dominerende i landskabet.

Overalt på Bornholm er der idylliske søer, her ved Åsedamsvej

Vi har lige overstået bøgeskovens lysegrønne farve, en farve vi har sukket efter gennem en hel vinter. Nu er denne farve afløst af rapsmarkernes helt fantastiske gule farver, der skal ses i sammenhæng med de træer som lige er sprunget ud.

F.eks er asketræet et af de sidste træer, der melder sin ankomst med bladene, for det endnu lidt nøgne asketræ, står lige akkurat med sine endnu små blade, der om kort tid forvandler hele træet, som vi kender det i sommermånederne.

Vi har hele den gode tid foran os.

En af de meget kendte søer på Bornholm, Åremyr,  med min cykel i forgrunden

Søerne på Bornholm

De turister, som besøger Bornholm, har også lagt mærke til de mange søer, der er på øen. Mange af søerne er der åkander i, og det gør bestemt ikke idyllen mindre – tværtimod.

Det er altid en fornøjelse at cykle gennem Almindingen, men sommeren gør turen lidt mere speciel, for skovene på Bornholm er meget rigt på råvildt. Bornholm har faktisk dobbelt så mange rådyr end det øvrige Danmark – målt pr. indbyggere. Derfor har vi hvert år besøg af Prins Henrik – for her kan det ikke gå helt galt med jagtudbyttet! Nu tror jeg ikke, jeg skal nævne Prinsens indsats i år , for den var vist en del under standarden.

Så bliver det ikke mere bornholmsk – her Nyker Kirke

Nedtur i blodsukkeret

På vejen hjem kunne jeg mærke mit blodsukker var på vej nedad, om jeg havde gået for hårdt til den på cyklen, eller om det var de mange flotte farvers påvirkning, der var årsag til dette, må stå hen i det uvisse, for Ny Kirke havde nær taget pusten fra mig, da jeg så kirken rejste sig flot over den gule rapsmark. Nu har jeg heldigvis altid druesukker på mig, så det var slet ikke noget problem.

Om jeg ville bytte med København? – gæt selv!

Foto: Erik Krog

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret og tagget , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *