Kyndelmisse – og dets betydning

Ifølge vejrprofeterne på TV, har vi kun vinter to måneder
om året, så dette syn kan snart være et særsyn.

Det er efterhånden ikke småting jeg har skrevet om, og i dag kaster jeg mig over emnet “Kyndelmisse”!

Vejrprofeterne på TV

Igennem de senere år har vejrprofeterne på TV fortalt os, at det er forår den 1. marts. Nu hører jeg efterhånden til den lidt ældre generation, og i “gamle dage” havde vi noget der hed “Kyndelmisse”, som altid faldt på den 2. februar.

Hvis vi stadig skal bevare dette begreb og dets betydning, så var denne dag også vinterens koldeste dag, hvordan man så kan afgøre det på dato?

Det var også dagen, hvor vinteren var halv gående, så bønderne brugte bl.a. dagen til at gøre foderet op til dyrene i staldene, for der skulle meget gerne være halvdelen af lageret igen til resten af vinteren.

En kort vinter i Danmark

Hvis Kyndelmisse stadig har den samme betydning i dag – og foråret starter den 1. marts (som det stædigt bliver hævdet på TV), så er det slut med begrebet “vinterhalvåret”, for så varer vinteren altså kun 2 måneder om året!

I de gode gamle dage kunne vi ha’ sne langt hen i april, og da vi boede i Sverige, havde vi snevejr den sidste dag i maj måned i 1975. I Norge er det bestemt ikke slut med vinteren den 1. marts, så uanset om vi i Danmark vedtager, at foråret starter den 1 marts, så er det ikke noget, der er vedtaget i det øvrige Skandinavien, for her er det stadig vinter, med alt hvad dette indebærer.

Så skal vi ikke bare vedtage, at Kyndelmisse er et historisk begreb om noget, der engang var i Danmark?

Foto: Erik Krog

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *