Sne på Bornholm – for fire år siden

Det ser hyggeligt ud, men vi var helt isoleret fra den øvrige del af øen

Som situationen er lige for tiden, er der slet ingen chancer for en hvis jul i Danmark – og da slet ikke her på Bornholm. For fire år siden skulle vi have fejret julen sammen med familien i Sønderjylland, men vejret ville det anderledes.

Begravet i sne

Op til jul væltede sneen ned, og gjorde det helt umuligt at komme fra Tejn til Rønne, og dermed videre tværs over Danmark, så vi måtte melde afbud til selve juleaften, og håbe på, at vi så kunne komme en dag eller to senere.

Sneen var smuk, men julen måtte vente i det Sønderjyske

Situationen på Bornholm blev helt kaotisk, for alle veje var lukket. Ikke engang de større veje kunne holdes åbne, og på de mindre veje lå sneen meterhøj. Forsvaret måtte indsætte bæltekøretøjer i tilfælde af sygdomme og udbringelse af mad og livsvigtig medicin.

Julegæster, som ankom til Rønne med skib, måtte overnatte i bl.a. idrætshaller, da det var umuligt at komme videre.

Nogle af mine venner i Allinge, skulle have besøg af deres mor/mormor på 90 år. Den ældre dame kom helt fra Skovlunde, og et forsøg på at køre til Allinge, måtte afbrydes langt inden de nåede til Hasle. Derefter gik turen tilbage til Rønne, hvor de næste par dage blev tilbragt i en idrætshal – og her blev det til en uforglemmelig juleaften/dage, sammen med en masse andre i samme situation.

Brugsen i Tejn fik meget hurtigt mangel på dagligvarer

Sønderjylland

Atter måtte vi ringe afbud til Sønderjylland, og afvente situationen. Vi havde ikke købt ind til julen her i Tejn, men heldigvis havde vi nok i fryseren, for der var ikke meget hjælp at hente i vor lokale brugs her i Tejn.

Selv om vi havde fået en del sne her på Nordbornholm, var det slet ikke i de mængder, som den øvrige del af øen havde fået. Men det indebar, at vi ikke kunne få dagligvarer til Tejn, da alle veje var lukket. I løbet af et par dage lignede Dagli’Brugsen en sovjettisk købmand under udsalg. Langt de fleste hylder var tomme.

Den hvide jul havde sænket sig over Tejn på Bornholm

Først den 29. december kom vi af sted, men vi kørte på “listefødder” ad kystvejen ned mod Rønne.

Birthe sad med videokameraet under hele turen, for det var kæmpe snedriver vi kom igennem. Mange steder var kun ét spor farbart, hvor der i sporet var ryddet en lille plads, hvis vi kom ud for modkørende biler.

Når vi passerede sidevejene, kunne vi slet ikke se nogen vej, men kun snedriver på omkring 3 meter i højden, mange steder var driverne endnu højere.

I Sverige var der også en del sne, men slet ikke i de samme mængder, som dem vi lige havde kørt igennem på Bornholm. Da vi kom over Øresundsbroen, blev det heller ikke noget problem at fortsætte den videre kørsel til Sønderjylland, hvor vi så kunne holde en meget forsinket jul med familien.

På den anden side, kom vi tidsnok til nytårsaften :-)))

Foto: Erik Krog

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret og tagget , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *