Bogen “Vil du være min kæreste?”

Lad mig lige slå fast med det samme, – jeg har ikke læst omtalte bog, så jeg skriver kun kommentarer, ud fra det jeg har læst mig til i dagspressen! Bogen “Vil du være min kæreste?” er trukket tilbage på det svenske marked – og det var det, der vakte min nysgerrighed om hvorfor? Så det er alene det mine kommentarer går ud på.

Forfatteren til bogen er Grethe Dirckinck-Holmfeld, og det er synd at sige, at forfatteren forstår kritikken fra Sverige (bogen udkom for første gang i Sverige i 2005), og jeg læser da også kritikken som, at vort svenske broderfolk igen vil være så korrekte, at det næsten gør ondt!

Børnecitater

Omtalte bog er børnecitater, på samme måde som det vi ser klip af i TV, når børn udtaler sig om et eller andet, som de ikke helt har styr på, men mere som hvordan de opfatter spørgsmålet. F.eks. fik et barn engang et spørgsmål om, hvad en pyramide var – og svaret var, “det er en trekantet firkant”. Det er sådan barnet ser det – og forøvrigt, slet ikke noget dårligt svar.

Men når man så samler børnecitater i en hel bog, som omhandler kærlighed, så kommer der selvfølgelig også en del med, som kan være lidt vanskelig at kapere. Men det er stadig barnets måde at udtrykke sig på ud fra det givne spørgsmål, med den baggrundsviden – eller mangel på samme, som barnet er i besiddelse af!

Vi siger ikke det vi siger ..

Ud fra devisen “Vi siger ikke det vi siger, men det der bliver hørt”, skal vi nok tage udgangspunkt i det børnene opfatter i spørgsmålet, parret med den viden børnene besidder, – og intet andet! Den der tager børnenes svar for pålydende, har ikke forstået noget som helst.

F.eks. er her, fra bogen, to citater fra to 8 årige drenge – citater, som har vagt forargelse i Sverige:

  • to kvinder kan selvfølgelig gifte sig med hinanden, men så er de blevet voldtaget
  • hvis to kvinder gifter sig med hinanden, er de ludere

Disse citater er faldet svenskerne for brystet – men der er intet ondt i citaterne, kun uvidenhed! Men måske har svenskerne i tankerne, at forbyde børn under 10 år, at høre disse ord? I dag kan børnene høre de ord dagligt i skolegården, på film, i rapmusik og i TV-udsendelser, så det foretagende vil være helt umuligt.

Jeg var ca. på samme alder som de to 8 årige drenge, da jeg overhørte en samtale mellem min mor og en anden kvinde. Kvinden fortalte om en nær slægtning, der havde fået kræft. Jeg spurgte så, hvor personen havde fået de kræfter fra? Svaret kom meget hurtigt fra min mor i form af en syngende lussing. Dengang, for over 60 år siden, anede jeg ikke hvad kræft var, og jeg var lige så “klog” efter lussingen!

Ligesom i mit tilfælde, så ville vejledning og oplysning være vejen til en bedre forståelse og viden. Det eneste jeg fik ud af mit spørgsmål var, at jeg ikke skulle blande mig i de voksnes samtaler! Men her har vi en hel bog med citater, som vi alle kan lære af

– og nu kan bogen ikke mere købes i Sverige!

Foto: Fra nettet

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *