Cypern Veteranerne på Cypern 2006, 5. og sidste del

Fra den 24. marts og til hjemrejsen

Som næsten sædvane fik forfatteren Gregoris til at køre bussen lidt længere ud af kystvejen, så forfatteren kunne gense hans tidligere kvarter på ”Dansborg”. I år blev denne lille afstikker krydret med at Jens Simonsen jo også kunne fortælle historier om ”Dansborg”. Beboerne var ikke rigtig i stemning til at lade os fotograferer så det blev kun til et billede optaget i smug af forfatterens tidligere kvarter.
Gregoris med bus og resten af veteranholdet kom tilbage og så gik turen imod Morphou og videre mod Kyrenia. Inden ankomsten til Kyrenia var der frokost på samme sted som på turen i 2005. Maden og drikkevarerne var ikke blevet dårligere siden sidst. 

Efter et par timer gik turen så videre til havnen i Kyrenia, hvor vores ”guide” desværre forgæves forsøgte at få museet på havnen til at holde åbent. Der var ca. 1½ time til rådighed i Kyrenia inden vi skulle begynde en lang bustur tilbage mod Paphos. Vi var retur i Paphos kl. ca. 2030 efter en lang og begivenhedsrig dag for alle.

Fredag den 24. marts 2006 var afsat som en fridag ovenpå gårsdagen lange tur til Xeros og Kyrenia.

Nogle benyttede dagen til at få handlet – andre til at slappe af og nyde livet. En stor del af veteranholdet havde via Gregoris meldt sig til en Cypriotisk aften bestående af mad og drikke samt underholdning.

Optog i
Omodos – til ære for veteranholdet? Desværre nok nej,
men festligt alligevel

Lørdag den 25. marts 2006 var turen planlagt til Omodos og Troodos. Gregoris hentede os på hotellet kl. 0830 og så gik det langs kystvejen ad den gamle vej mod Limasol. 

Der blev gjort holdt ovenfor Afrodites fødested, hvor historien jo siger, at hvis man en aften/nat med fuldmåne svømmer mod uret et antal gange rundt om den yderste klippe så vil man få evig ungdom og skønhed. 

Det er et utroligt flot sted med en fantastisk udsigt.

Videre mod Limasol indtil vi svingede fra Motorvejen og kørte på nogle små veje op mod Omodos og Troodos. 

Undervej mod Omodos fik vi af Gregoris forklaringen på, at så mange vinmarker bare ligger brak. Forklaringen er, at der i EU produceres så meget vin, at regeringerne i de vin producerende lande nu giver tilskud til de vinbønder, der vil opgive produktion af vin. De deltagere som var med på turen i 2005 kunne jo fortælle en masse ting om byen Omodos til de nye, og jeg tror, at forventningerne blev indfriet ved ankomsten til Omodos. En lille idylirisk by med masse af stemning og atmosfære og det blev jo ikke mindre spændende af at Erik, Vagn og jeg jo havde bestilt ekstra underholdning til veteranholdets ankomst til Omodos.

Troodos i regn og slud.
Vagn kikker forgæves efter bussen.

Nej, ret skal være ret, hverken Erik, Vagn eller jeg vidste, at der var underholdning i byen, men det var jo bare et ekstra krydderi på oplevelsen af Omodos. Dagen var fejring af den græske nationaldag samt Jomfru Marias dag.

Fra Omodos gik det så videre op i Troodos forbi Platres som tidligere var stedet, hvor en del engelske officerer bosatte sig, når de blev pensioneret fra den engelske hær.

Vi kom op til Mont Olympos, hvor englænderne har deres radarbase. Desværre er det ikke længere muligt at køre helt op på toppen. I år var det desværre også lige meget, da det var koldt, regnvejr og overskyet. Bussen blev parkeret og så var det mulighed for at foretage diverse indkøb i souvenir-butikkerne. Her sælges en masse forskellige ting. 

Fra Mont Olympos kørte vi videre til Ærkebiskop Makarios’ gravsted hvor der blev gjort et kort stop.  Desværre var det som nævnt overskyet, så det var ikke muligt at nyde udsigten.

Derefter gik det retur til Kykkos Klosteret hvor Makarios fik sin religiøse opdragelse. En del benyttede lejligheden til at se selve klosteret samt udstillingen af diverse kirkelige effekter. 

Det er en meget imponerende udstilling og et meget specielt sted – belysningen, stemningen og musikken – det giver en lyst til bare at sidde stille og forbyde sig ens egne tanker.

Sidst på eftermiddagen fandt Gregoris så en vej hjem mod Paphos, således at vi ikke kom samme vej retur. En afslappet dag som jeg tror, bekom deltagerne i gårsdagens Cypriotiske aften vel.
Søndag den 26. marts 2006 var så dagen hvor man så småt skulle til at tænke på, om alt det man havde købt og selvfølgelig ikke kan leve foruden kunne finde plads i ens kuffert. 

Dagen blev også brugt til at slappe af og nyde livet indtil om aftenen, hvor der var afskedsmiddag.

En del havde en aftale med George fra købmandsbutikken om, at man skulle ud i hans og familien appelsinplantager og plukke appelsiner. 

Der var desværre lidt forskellig opfattelse af hvilket tidspunkt der var aftalt, men jeg tror at de fleste kom af sted for at plukke appelsiner.

Gregoris Gregoriou

Om aftenen blev vi afhentet af Gregoris og hans hustru og så gik turen ud til en Restaurant beliggende ved Afrodites fødested. Her blev de næste ca. 3 timer tilbragt med god mad og drikke samt snak om de snart overståede 13 dage på Cypern. Der var skillinget sammen til en flot buket blomster til fru Gregoris og Gregoris selv, fik af forfatteren overrakt et foreningsskjold som tak for endnu engang veludført arbejde med at fragte os rundt på hans fødeø.
Lige for at genopfriske historien om Gregoris, så er han født i Morphou, der som bekendt er beliggende på den del af Cypern, der er under tyrkcypriotisk styre. 

Gregoris har flere gange været tilbage ved familien hus i Morphou, men der er ikke noget at komme efter idet huset er forfaldent. 

Gregoris
Gregoriou

I midten af 1980 rejste Gregoris med hans familie til Australien, hvor de opholdt sig i 7 år. Gregoris arbejde som buschauffør i Australien. Efter 7 år vendte familien tilbage til Cypern og de bosatte sig i Paphos området hvor han startede med at køre bus.

Resten af aftenen forløb med diverse indlæg om turen generelt. Erik havde egenhændigt besluttet at nogle af deltagerne skulle udnævnes til ”geder”, hvilket faldt i god jord hos deltageren. 

Vores kære piger lavede et festligt indslag og sluttede af med at kalde Erik, Vagn og forfatteren frem for at modtage en flaske. Tusind tak pigerne. 

Sidst på aftenen kørte Gregoris os så tilbage til hotellet.

Korset på Cypern

Mandag den 27. marts 2006 var det så dagen for afrejse fra Cypern. Kl. 1200 var der afgang fra hotellet og velankommet til Larnaca blev vi checket ind og så var det eller bare at nyde turen tilbage til Danmark via Wien.

Siden turen søndag den 19. marts til Machairas havde Erik og Vagn fået lavet en form for transport-kasse til korset og aftalen med Austrian Airways var, at korset kunne komme med veterangruppen hjem til Danmark.

Undervejs mod lufthavnen i Larnaca fik Austrian Airways så kolde fødder og korset kunne pludselig ikke komme med til Danmark alligevel. Aftalen blev derfor, at Gregoris fik korset med retur til Paphos og så skulle Erik så foranledige korset afsendt med skib fra Limasol til Aarhus.
Korset er nu ankommet til Danmark og befinder sig pt. hos Erik indtil vi, veteranholdet, kan finde en dato hvor vi evt. kan mødes ved FN-Museet i Frøslevlejren og der sammen overbringe korset til FN-Museet.
Der skal lyde en stor tak til deltagerne i Veteranturen 2006 for den velvillighed, der blev vist i forbindelse med indsamlingen til dækning af udgifterne for at få korset hjem fra Cypern til Danmark.
Uden jeres bidrag var det ikke lykkes.

Nu er korset som nævnt i Danmark og vi kan være stolte af at sige:
”Veteranholdet 2006 løftede opgaven og fik korset hjem til Danmark. Sidst men ikke mindst er der nu på Cypern opsat en ny mindeplade for Sgt. Larsen”
Jeg vil afslutningsvis sige tusind tak til deltagerne i veteran turen 2006. Uden jeres positive ind-stilling til tingene var turen ikke blevet det, den blev. Jeg håber, at turen levede op til jeres forventninger, og at I fik set om ikke det hele, så lidt af det fra den tid I var på Cypern.
Tusind tak for tilsendt skriftligt materiale til:
Svend Hansen, Anne Lise og Klaus Warming samt Mogens og Lone Petersen
og tusind tak for tilsendte billeder fra:
Helle og Vagn, Erik og Lydia, Kirstine og Poul Temmesen, Lone og Mogens Petersen, Ragnhild og Niels Holger Good
samt tusind tak for tilsendt videofilm fra Kirsten og Knud Erik Rasmussen,
og sidst, men ikke mindst, tak for smukke og positive ord dels under turen og efter hjemkomsten.
Bliver der en veteran tur i 2007?
Jah, hvem ved.
Forfatteren har haft kontakt til et rejsebureau og forespurgt på en pris for en tur 14 dage, i den sidste uge af april og første uge i maj 2007 med mulighed for evt. tilkøb af flere en eller flere uger før eller efter, for en gruppe på 30-40 personer. Intet er endnu aftalt og alt er endnu på et løst grundlag.
God sommer
Kirsten og Jan Sørensen
Padborg. 
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret og tagget , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *