Cypern Veteranerne på Cypern 2006, 4. del

Den 22. og 23. marts

Nicosia International Airport anno marts 2006.
Onsdag den 22. marts 2006 var så afsat som en afslapningsdag efter en lang dag i går. Det tror jeg bekom alle godt. Så var det mulighed for at få ladet op til morgendagens tur til Xeros.

Nogle skulle som bekendt til Paphos til optikeren for at afhente deres briller.

Torsdag den 23. marts 2006 var så dagen, hvor det blå udstyr igen skulle luftes, idet dagens program var turen til Xeros-lejren, der er beliggende på den tyrkiske del af Cypern og som i hovedparten af tiden for dansk deltagelse i UNFICYP var dansk hovedkvarter.

HQ UNFICYP Nicosia.
Der var tidlig afgang fra hotellet i Paphos allerede kl. 0730. Forinden afgangen var der kontrol af om alle havde husket at få deres pas med, idet der ville være en form for ”indrejsekontrol” når vi kørte ind i den tyrkcypriotiske del af Cypern. 

Vi kom godt forbi vejarbejdet i Limasol og nåede frem til vores rasteplads, hvor der var en kort pause inden vi fortsatte mod Nicosia.

Vores chauffør Gregoris var utrolig ansvarsbevidst og tog opgaverne med den fornødne alvor. 

Nicosia International Airport anno marts 2006.

Han kunne næsten på minuttet sige, hvor lang tid det ville tage at køre en angiven distance. Men lige i dag glippede det lidt. 

Ved ”grænsen” mellem de to dele af Cypern kender man udmærket Gregoris og hans busser, idet han mindst en gang om ugen i selve turistsæsonen har bustur til Bellapais og Kyrenia, og nu var det sådan, at Gregorious normalt altid ankommer til ”grænsen” kl. 1030, men i dag ankom han og vi altså allerede kl. ca. 1000.

Briefing på startbanen i Nicosia International Lufthavn marts 2006.

Så efter lidt almindelig chikane/afventning og ekstra kontrol af pas mv. skulle vi kun vente på vores ”guide”.

Jens Simonsen havde indvilliget i at fortælle lidt om hans tid på Cypern, hvor han har tilbragt i alt 3 år = 6 hold. 

Jens var som bekendt tilknyttet stabskompagniet i Xeros-lejren, og er den af veteranerne der sidst har forrettet tjeneste på Cypern.

Nicosia International Airport anno marts 2006.
Nicosia International Airport anno 2006.

Efter et stykke tid kunne vi fortsætte turen imod Xeros-lejren.

Man kører selvfølgelig en anden vej end da veteranerne var her sidst som FN-kammerater, men vi ender op i at komme til Morphou for derfra gik det så videre langs kysten til Xeros-lejren.

Lejren er nu hovedlejr for et argentinsk kontingent som har området som ansvarsområde. Siden sidste år har man lavet lidt om på indkørslen til lejren, så det var ikke muligt at køre ind i bussen. 

Den argentinske
presseofficer, kaptajn Sanchez, Erik, Søren og Jan 
ved mindepladen i
Xeros-lejren.

Vi kom af bussen og fik under ”senior” Jens Simonsens strenge kommando stillet op på to geledder og så var der march ind i lejren frem til de mindestene, der er opstillet.

Der blev lagt en krans ved mindestenen for de danske kammerater.

Igen en meget rørende begivenhed, som dog desværre efterfølgende gav anledning til diverse forskellige fortolkninger af for hvem eller hvad kransen blev lagt.

Vores gamle lejr i Xeros
hedder nu CAMP Gen Roca og det er 
argentinere, som bebor lejren.

Min opfattelse er, at kransen blev lagt til hæder og ære for alle de danske kammerater, der omkom under udførsel af deres FN-tjeneste på Cypern.

Jeg ved godt at der er nogle, der ønsker at kransen skulle lægges for nogle bestemte, men det er ikke min opfattelse og her vil jeg trumfe igennem og sige, at min holdning/opfattelse er den rigtig.

Derefter var det muligt at gå rundt i lejren på egen hånd og igen kunne man høre på snakken, at gensynsglæden var stor. ”Kan du huske”, ”Her var mit kvarter” osv. genlød igen og igen.

Besøget afsluttede med kaffe og småkager i en af messerne og her fik vi så fortalt, at de fleste af bygningerne i løbet af foråret/forsommeren 2006 bliver revet ned for at give plads til noget nyt. Man kan jo sige at de bygninger og barakker, som blev opført omkring 1970 jo har gjort det meget godt og hvis væggene der kunne fortælle historier, så kunne der formentlig skrives flere bøger.
Søren ”Post” fandt sit gamle kvarter fra dengang og gav tydeligt udtryk for, at han var utilfreds med, at han seng var fjernet siden sidst.
For mange var det første gensyn med Xeros-lejren siden de var på Cypern, og for nogle var det selvfølgelig første gang at de så lejren.

Fortsættes

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret og tagget , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *