ANZAC DAY

Det er veteranernes dag på Anzac Day

I dag, den 25. april, er det Anzac Day. Dagen, hvor Australien og New Zealand hylder deres veteraner for deres indsats for freden i verden.

Der er slet ingen sammenligning med den danske flagdag, den 5. september, som i den henseende bare er en sidebemærkning.

Medaljerne bæres videre af de
efterladte på denne dag

I Australien er Anzac Day nærmest større end julen. Det er en kæmpe festdag, som starter meget tidligt om morgenen, hvor byers befolkning vandrer op til deres bys mindesmærke for de faldne. Når solen så står op, høres signalhornet – og selv om der er sort af mennesker, høres der ikke en lyd, alle er tavse. Derefter en prædiken fra en præst. Alle lytter med stor respekt, mens man ser på de fire æresvagter om mindesmærket.

Anzac Day er en dag med piber og trommer

Efter seancen går alle hjem – men kun for igen, at møde op til middag, for her er det den store parade, der står for døren. Jeg har oplevet det i Hobart, og hele byen er et lukket land den dag. Der er kun plads for veteranerne.

Alle bærer deres medaljer på denne dag, og hvis/når en veteran er død, vil efterkommere til veteranen møde op med medaljerne på brystet. På samme måde som når en fanebærer er faldet – den næste i rækken samler fanen op og fører den videre.

Det er en oplevelse, der skal ses.

Rigtig god Anzac Day Down Under.

Foto: Erik Krog

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *