Stammershalle, et af de ældste bosteder på Bornholm

Her de tre gravstene, helt ude ved Østersøens kyst

I et tidligere indlæg, lovede jeg, at tage ud til Stammershalle for at tage lidt billeder af dette meget specielle sted.

Ud over, at der nu findes “Stammershalle Badehotel”, som Dronningen og Prinsgemalen indtog en bedre frokost på, da de sidste år var på officielt besøg her på Bornholm, så er området også et af de ældste bosteder her på Bornholm.

Fra gravpladsen er der udsigt til “Stammershalle Badehotel”

På stedet er der rejst flere “bautastene”, som er egentlige gravstene.

Helt ude på kanten til Østersøen af bopladsen, findes tre “bautastene”, og længere inde i skoven findes lignende rejste stene. Gravpladserne er både anvendt i bronze- og jernalderen.

Klippehulerne i skoven

Området med bautastenene er aldrig blevet udgravet, hvilket er lidt bemærkelsesværdigt, især når man tænker på, at ved udgravningen, andet sted i området, i 1948-51, fandt man blandt andet sværd, lerkar og rester af skjolde og bæltebeslag.

En stenrøse fra bronzealderen (år 1300-1100 f.kr.) blev udgravet helt tilbage i 1885. Her i denne stenbyggede grav, blev der fundet en urne med brændte knogler, en bronzekniv og en del bronzesmykker, samt en pincet.

Sten sat i formation som et skib

Det er gravpladserne fra jernalderen, som er mere spredt i terrænet, altså dem i skoven lidt længere inde fra kysten. Disse grave består både af urne- og jordfæstegrave (hvor den afdøde blev lagt ned i jorden), så det var bestemt ikke alle, der blev brændt inden de kom i jorden dengang.

Der er også fundet en hel del flintredskaber på Stammershalle, som vidner om, at der har boet mennesker helt tilbage til jægerstenalderen – og nu taler vi om årstal som ligger helt tilbage til årene 7500-5500 f. kr. altså for næsten 10.000 år siden.

Det yderste af Stammershalle, med udsigt til Allinge

Hele området ved Stammershalle er naturligvis fredet, og flere steder er der oplysningsskilte, der fortæller om gravpladserne.

Noget helt andet er, at midt på sommeren er “hallen” dækket af planten hvid stenurt, hvilket er ret usædvanligt.

Foto: Erik Krog

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *