På besøg i Tejn Kirke

Tejn Kirke, opført i Funkisstil i 1940.

Indrømmet, det er ikke hver dag vi kommer i Tejn Kirke, da vi bestemt ikke hører til de mest trofaste kirkegængere. Dog har vi besøgt en del kirker her på øen, men det er mest som “turister”.

Vi har gået forbi vor kirke her i Tejn – mange gange, og vi har da også forsøgt, at komme ind i kirken nogle gange, da vi – på samme måde som øens øvrige kirker – godt ville se kirken indvendigt, men hver gang var kirkedøren låst. Men det var den så ikke i sidste uge!

Vi blev meget – og positiv overrasket, over kirken indenfor.

Tejn Kirke er bygget i 1940, og er derfor Bornholms yngste kirke. Da vi har set de fleste rundkirker her på øen, samt kirker i Rønne, var vi lidt usikre på, hvordan kirken i Tejn – altså den kirke vi tilhører, var udformet indvendigt. Men som skrevet, blev vi ikke skuffet.

Kirkens alter

Kirken er meget lys og “venlig”, hvis man da kan anvende et sådan ord i den sammenhæng? Alteret er ikke prangende, som ellers ses i mange ældre kirker, så selv i 1940 – i krigens første år, kunne der skabes et alter så lys og enkelt, at det fremstår som et flot og moderne alter – selv om det er over 70 år gammelt!

Da vi i sin tid flyttede til Tejn, talte jeg med en bornholmer (fra Rønne), som jeg havde arbejdet samme med i Odder – om Tejn. Han var lidt rystet over, at vi netop var flyttet til Tejn, da denne fiskerby havde mange forskellige slags kristne trosretninger, hvilket, han mente, byen bar tydeligt præg af.

Indgangspartiet, samt kirkens orgelpiber

Vi har da også lagt mærke til flere kirker, der har deres forskellige tilhørsforhold, men der-ud-over er det gamle fiskersamfund ikke mere religiøst anlagt end de øvrige byer her på Bornholm. En af kirkerne er forøvrigt også blevet nedlagt, og ombygget til en almindelig bolig.

Vi har selv en Pinsekirke i “vor baghave”, en kirke vi næsten ikke bemærker, selv om vi af og til taler med præstparret, som naboer nu engang gør.

Tejn Kirke’s orgel er et Finn Krohn orgel, og er fra 1980. Orglet har 13 stemmer, 2 manualer og pedal. Der er plads til 200 kirkegængere på kirkens bænke – samt er døbefonten lidt bemærkesesværdig, idet den består af tilhuggede og løst sammenstillede granitblokke.

Foto: Erik Krog

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *