P4 om erstatningskaffen Richs og Danmarks

Blandingsproduktet “Danmarks”

I går havde radioens P4 et indslag om erstatningskaffen Danmarks og Richs, hvor det bl.a. blev oplyst, at mærket Richs stadig kunne købes – hvem der så kunne have lyst til det?

Den generation, der vokser op i dag, kan ikke huske/vide hvad erstatningskaffen blev brugt til, men under og efter anden verdenskrig, hvor kaffen var en mangelvare, blev erstatningskaffen blandet i kaffebønnerne, så bønnerne rakte lidt længere, men erstatningskaffen havde intet med kaffe at gøre.

I mit barndomshjem købte vi altid Richs, så en af vore opgaver som børn var, at vi bredte en avis ud på spisebordet. Hældte herefter en pose kaffe og erstatningsproduktet ud på avisen og blandede det hele sammen. Det gav en herlig duft i stuen kan jeg huske.

Herefter var blandingen klar til kaffeposen i “madam blå”. Når kaffen blev brygget, blev den altid tragtet, hvilket ville sige, at man gentagne gange hældte en kop kaffe tilbage i kaffetragten, så man fik den fulde brug af de sparsomme bønner. For en del år siden prøvede jeg, at lave kaffe på denne “gode gammeldags måde”, og det skulle jeg ikke have gjort, det smagte forfærdeligt!

Der var heller ikke noget kaffe, der gik til spilde dengang. En eventuel rest fra kanden, blev hældt på mælkeflasker og gemt til senere. Denne rest blev så igen varmet op og drukket med kendermine. Til tider kogte kaffen over, men heller ikke det var noget problem, da man blot hældte lidt koldt vand fra vandhanen ned gennem “tuden” på kanden, derefter var kaffen atter klar. Den gik ikke i dag!

Richs, det blandingsprodukt vi anvendte i mit barndomshjem

P4 fortalte, at der var et par slogans hæftet til de to omtalte mærker af erstatningskaffen. Richs havde “Det er Richs der driks”, og Danmarks havde “Det er Danmarks der dur”, hvilket gjorde, fortalte P4 journalisten, at i folkemunde satte folk disse to slogans sammen, så det blev til “Det er Richs der driks, men det er Danmarks der dur”.

Jeg husker også et andet slogan for de to mærker som lød, “Det er Danmarks der dur, men det er Richs man bruger” – det skal lige med i historien om erstatningskaffens historie.

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *