Cykelstier på Bornholm – om vinteren

 Cykelstien er til venstre i billedet, godt begravet i sneenMange turister har oplevet, at vi på Bornholm har rigtig mange cykelveje/stier, som mange cykelturister har stor glæde af. Disse cykelveje/stier skal naturligvis anvendes til det, der er formålet med dem – til dem der vil anvende deres cykler som transportmiddel, eller turister, der er på cykelferie på en ø, hvor der er så mange oplevelser for dem, der benytter denne form for ferie.

Os, der har cyklet i en menneskealder på racercykler, mountainbike og almindelige cykler, har et lidt andet forhold til disse cykelstier – hvis vi er på træningstur på en racercykel.
For det meste bruger jeg selv cykelstierne – også når jeg er på raceren, da færdselsloven jo skal overholdes. Men det er bestemt ikke altid det kan forsvares, at cykle på cykelstierne under træning på en racercykel.

I turistsæsonen bliver vore cykelstier mange steder anvendt som P-pladser for biler – og ingen griber ind, og hvor der ikke er fortove for ”fodfolket”, bliver cykelstierne selvfølgelig anvendt som fortove.

Mange steder slår cykelstierne nogle sving, hvor der er planter, buske og træer, så man ikke kan se, hvad der er lige omkring det næste hjørne. Engang var jeg ved at køre en børneflok ned på 8-10 børn, da disse børn traskede nok så fornøjet bag en busk, hvor cykelstien slog et sving. Heldigvis skete der ikke noget, da jeg har lært, at her på øen skal man være meget på vagt for alt muligt på en cykelsti – selv turister kan finde på, at holde en cykelpalaver midt i det hele, og bilturister kan pludselig finde på, at dreje til højre uden at vise af, da de ”pludselig har fået øje på noget”.

Hvis man så syntes, at træningsturen bliver ”for spændende” – og kører ud på kørebanen, kan man være helt sikker på, at man får fingeren af bilfolket. ”De skide cykelryttere i deres åndsvagt stramtsiddende tøj, tror de kan tillade sig alt, bare fordi de ser Tour de France i fjernsynet”, kan man mundaflæse bag den strittende finger i bilruden.

Når der så er en politibil i nærheden, bliver man bestemt vinket tilbage til cykelstien – færdselsloven skal overholdes! Og det er selvfølgelig helt OK.

Om vinteren er det en helt anden situation.

Når sneen falder og kørebanen er glat som en skøjtebane, bliver cykelstierne aldrig ryddet for sne. Cyklisterne er henvist til at cykle på landevejene, hvor det er smadder farligt, at holde balancen på to smalle hjul på de is- og sneglatte veje. Her er der intet politi, der fortæller én, at man skal benytte cykelstien, da den er totalt ufarbar. Ikke nok med, at cykelstierne ikke bliver ryddet, men, i mange tilfælde, anvender man den også som plads, for den sne man rydder bort fra kørebanen.

Hvor er den røde tråd i, at færdselsloven skal overholdes? Kommunen kan åbenbart bare nægte at rydde cykelstierne (pga. økonomi?), hvor cyklisterne så bliver ”lovbrydere” ved at køre på kørebanen – hvor det nu er meget mere farligt at færdes end om sommeren!

Kommunen er direkte ansvarlig for dette lovbrud, uden at det får konsekvenser – hvis vi da lige ser bort fra de cyklister, der kommer til skade på den is- og sneglatte kørebane!

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *